U kampanji u Srbiji prekršen Ustav, zakoni i Evropska povelja, tvrdi Biro za društvena istraživanja

Izbori u Srbiji, 17. decembar 2023.

Kampanja za lokalne izbore u Srbiji, koji će se održati 2. juna, sprovedena je u ambijentu suprotnom Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi Saveta Evrope, Ustavu, zakonu i preporukama OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), ocenio je Biro za društvena istraživanja (BIRODI).

Oni su 30. maja saopštili da je prekšena Evropska povelja o lokalnoj samoupravi Saveta Evrope, koja garantuje autonomiju lokanih samouprava u odnosu na više nivoe vlasti.

Takođe navode da je narušen Ustav Srbije, koji lokalnim samoupravama garantuje autonomiju u odnosu na republičku vlast, što znači da nosioci javnih funkciia sa republičkog nivoa ne mogu biti učesnici i garanti datih obećanja u izbornoj kampanji.

Nema poboljšanja izbornih uslova u Srbiji, tvrdi organizacija CRTA

Ministarstvo državne uprave Srbije demantovalo tvrdnje CRTE o izborima

Ističu da je nosilac izborne liste okupljene oko vladajuće Srpske napredne stranke bio predsednik države, i navode da je to suprotno Ustavu Srbije, Zakonu o predsedniku Republike i preporuci ODIHR-a, kojom se ukazuje na potrebu razdvajanja javnih i partijskih funkcija angažmana.

Lokalni izbori raspisani su za 2. jun u još 66 gradova i opština Srbije u kojima oni nisu održani u decembru 2023. godine.

Izbori za Beograd održani su 17. decembra zajedno pa parlamentarnim i pokrajinskim. Međutim, do njihovog ponavljanja dolazi budući da nijedna stranka i koalicija nije osvojila dovoljno da formira vlast.

Nakon izbora u decembru, međunarodni i domaći posmatrači zabeležili su nepravilnosti na izborima. ODIHR je izdao 25 preporuka vlastima Srbije za poboljšanje izbornih uslova.

Pročitajte i ovo: Izborne manipulacije, korupcija i neprijateljski narativ: Srbija u očima Freedom House

'Dominacija vlasti u medijima'

"U poslednje dve nedelje izborne kampanje (13 - 27. maj) medijska dominacija vlasti i vladajuće partije u centralnim informativnim emisijama na televizijama sa nacionalim pokrivanjem i N1 bila je u odnosu 8:1 u korist vlasti", navode iz BIRODI-a.

Dodaju da su predstavnici vlasti bili predstavljeno "izrazito pozitivno", sa nula negativnih sekudi.

"Čime je prekšen Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, na šta REM (Regulatorno telo za elektronske medije) nije reagovao, dok je u dnevniku N1 vlasti bila predstavljanja negativno-neutralno", piše u saopštenju.

S druge strane, navode da su opozicione liste u analiziranim dnevnicima većinski bile ili marginalno predstavljene, odnosno izostavljene, ili negativno predstavljene, uz retke primere pozitivnog izveštavanja.

Pročitajte i ovo: Politička scena Srbije u stalnom predizbornom statusu

Stranke koje su zagovarale bojkot izbora su predstavljene većinski na neutralan način, kažu iz BIRODI-a.

Zaključuju da je medijski pluralizam, koji je garatovan Zakonom o elektronskim medijima, "urušen".