Kamala Harris osigurala potrebne glasove za demokratsku kandidaturu

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris u Washingtonu 25. juli 2024.

Potpredsjednica Sjedinjenih Država Kamala Harris osigurala je dovoljan broj glasova delegata za osvajanje prredsjedničke nominacije Demokratske stranke i šansu da postane prva Afromaerikanka i žena azijskog porijekla na čelu SAD-a.

Harris je postala je favorit za demokratsku nominaciju nakon što je predsjednik Joe Biden popustio pod pritiskom unutar stranke i povukao se iz utrke prošlog mjeseca. Ona je brzo osvojila podršku uticajnih članova stranke i bila je jedini kandidat koji je ispunio uvjete za demokratsku kandidaturu.

Delegati stranke su ove sedmice glasali virtualno. Harris, koja se pridružila prenosu uživo gdje je najava objavljena, rekla je da će zvanično prihvatiti nominaciju sljedeće sedmice nakon što se završi period virtualnog glasanja.

"Ali već sada sam sretna što znam da imamo dovoljno delegata da osiguramo nominaciju," rekla je Harris, prva osoba crne i azijske rase koja je postala potpredsjednica SAD-a.

"I kasnije ovog mjeseca okupit ćemo se u Chicagu, ujedinjeni kao jedna stranka, gdje ćemo imati priliku zajedno proslaviti ovaj historijski trenutak."

Vaš browser nepodržava HTML5

Kamala Harris, od diskriminisane djevojčice do Bijele kuće

Harris je trebala dobiti 2.350 glasova delegata da bi formalno osigurala nominaciju, rrečeno je iz njene kampanje.

Lideri Demokratskog nacionalnog komiteta obećali su da će objaviti predsjedničkog kandidata do 7. augusta, prije Demokratske nacionalne konvencije koja se održava u Chicagu od 19. do 22. augusta.

Naveli su da je virtualno glasanje bilo potrebno kako bi se osiguralo da je proces nominacije završen do 7. augusta, datuma do kojeg zakon države Ohio zahtijeva da kandidat bude poznat kako bi se njegovo ime našlo na glasačkom listiću.

Američki izbori bit će održani u novembru.

Život Kamale Harris u slikama

Izvor: Reuters