'Kako te vidim?' U cipelama mladih sa Kosova i iz Srbije

Dženis Behljulji (Xhenis Behluli), student informatike sa Kosova učesnik je projekta "How do I see you?" odnosno "Kako te vidim?" koji povezuje mlade iz Srbije i sa Kosova kroz film.

U Beogradu, gde učestvuje na multimedijalnoj izložbi u sklopu istoimenog projekta, otvorenoj tokom filmskog festivala Slobodna zona, za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da je glavni deo projekta bila socijalizacija i razbijanje stigme što su uradili kroz snimanje filmova i druge aktivnosti.

"Bilo je to dobro iskustvo jer uvek koristim priliku da steknem srpske prijatelje jer smo kroz našu nedavnu istoriju dosta bili razdvojeni. Dakle, možda ne možemo sve da popravimo, ali možemo imati neka prijateljstva koja mogu da dovedu do bolje budućnosti", kaže Dženis.
 

"Ti i ja se moramo nadati boljem životu za sve", poruka je Dženisa na izložbi "Kako te vidim?" u Beogradu. Na izložbi su istaknute i poruke drugih učesnika.

Albulena Caka i Rita (Rrita) Dani su gošće sa Kosova. Učestvuju u projektu "Budućnost je ovde" (Future is Here) i njihovi dokumentarci biće prikazani u Beogradu.

"Svi imaju predrasude o nečemu, to je normalno, ali ne treba dozvoliti da te predrasude utiču na bilo šta drugo", kaže Rita.

Izložba predstavlja umetnički odraz upoznavanja i druženja mladih iz Srbije i sa Kosova.
 

Na izložbi su prikazani video-intervjui koje su učesnici sami vodili "U paru", kao i fotografije nastale u okviru kampa mobilnosti i kulturne razmene održanog u Prizrenu u septembru 2023.

Tamara Zelenak, studentkinja filozofije iz Zrenjanina i Matija Jovanović, student Fakulteta organizacionih nauka iz Beograda učesnici su projekta "Kako te vidim?" iz Srbije.

"Suština ovog projekta je slobodno vreme koje i imamo, jer mi tada sedimo, neformalno pijemo kafu, jedemo, šetamo i pričamo. Zapravo, ta priča u to slobodno vreme, to je po meni jedna od zapravo najbitnijih stvari", kaže Matija za Radio Slobodna Evropa.

"Mislim da je ovo jako dobro osmišljen projekat, zato što čini da se ljudi upoznaju, da se zaista upoznaju kroz neko zajedničko interesovanje, u ovom slučaju film", kaže Tamara Zelenak i dodaje: "Mislim da ovakvi projekti zaista doprinose toj boljoj budućnosti i pomirenju".

"Budućnost mora biti naša", jedna je od poruka učesnika programa "Kako te vidim?".

"Empatija mora biti usađena duboko u nas ako želimo da napredujemo i budemo bolji ljudi", poruka je učesnika programa Matije.

"Kako te vidim?" je višegodišnji projekat koji zajednički sprovode DokuFest iz Prizrena, program Slobodna zona Junior i Filmski festival Slobodna zona iz Beograda.
 

U Beogradu je 3. novembra otvorena multimedijalna izložba "Kako te vidim?", kao deo istoimenog projekta i predstavlja umetnički odraz druženja mladih sa Kosova i iz Srbije.