Vučić o odlasku srpskih vojnih kadeta u BiH: Poštovane sve procedure

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 8. maj 2024.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 8. jula da je Srbija "poštovala sve procedure" prilikom odlaska kadeta beogradske Vojne akademije u Bosnu i Hercegovinu.

Kadeti i starešine Vojne akademije u Beogradu marširali su proteklog vikenda kroz dva grada u Bosni i Hercegovini na poziv Vlade entiteta Republika Srpska.

Njihov dolazak, pored ostalih, osudila su dva člana Predsedništva BiH, Željko Komšić i Denis Bećirović.

Kazali su kako nisu dali odobrenje za njihov ulazak te zatražili istragu od Ministarstva odbrane i Ministarstva spoljnih poslova BiH, ali i reakciju međunarodne zajednice.

Reagujući na to, Vučić je rekao da to nije prvi put da kadeti Vojne akademije u Beogradu učestvuju na defileima u BiH, te da je Srbija uradila "sve po zakonima i procedurama, baš onako kako treba".

"Ovo je osma godina da idu i nikada nije bio problem, a sada je problem", rekao je Vučić na Televiziji Pink optužujući deo političara i medija u BiH za hajku protiv Srbije.

Dolazak kadeta, kako su u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine rekli za Radio Slobodna Evropa, bio je najavljen preko Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Pročitajte i ovo: Šta treba znati o dolasku srpskih vojnih kadeta u BiH?

Kadeti su osim na Kozari, gde je obeležavana godišnjica bitke iz 1942. godine tokom Drugog svetskog rata, imali defile i kroz obližnji Prijedor.

U tom gradu je tokom rata devedesetih ubijeno više od 3.100 ljudi nesrpske nacionalnosti, a više od 35.000 prošlo je kroz logore Trnopolje, Keraterm i Omarska.

U defileu su učestvovali i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović, te državni sekretar u tom ministarstvu Zoran Antić.

Opozicija u BiH je zatražila sazivanje posebne sednice Parlamentarne skupštine BiH na temu ulaska kadeta Vojske Srbije na teritoriju BiH.