Afganistanski predsjednik: Konsultacije u toku radi okončanja rata

Talibani u gradu Gazni (14. avgust 2021.)

Afganistanski predsjednik Ašraf Gani izjavio je da su u toku konsultacije o brzom nalaženju političkog rješenja koje bi garantovalo "mir i stabilnost" u toj zemlji, ali je istovremeno i pozvao na ponovnu mobilizaciju oružanih snaga.

"Počeo sam konsultacije" u vladi koje "brzo napreduju" sa političkim zvaničnicima, međunarodnim partnerima da se nađe političko rješenje "prema kome su predviđeni mir i stabilnost za afganistanski narod", rekao je Gani u obražanju naciji.

On je rekao da neće odustati od "dostignuća" posljednjih 20 godina. Ovo je njegovo prvo javno obraćanje u danima poslije velikog napredovanja talibana.

"Ponovna mobilizacija snaga bezbjednosti i odbrane je naš glavni prioritet."

Talibani su u brzoj ofanzivi zauzeli veći dio sjevernog, zapadnog i južnog Afganistana manje od tri sedmice od najavljenog potpunog povlačenja SAD-a iz zemlje.

Oni su zauzeli provinciju Logar blizu glavnog grada Kabula i bore se sa vladinim snagama na oko 11 kilometara južno od glavnog grada.

Američka vojska pomaže u evakuaciji

Daily Mail piše da je britanska Vlada saopštila da će poslati oko 600 vojnika kao podršku evakuaciji britanskih i američkih državljana.

Američka vojska stigla je u Kabul da bi pomogla u evakuaciji radnika Ambasade i drugih civila, rekli su zvaničnici 14. avgusta.

Pentagon je saopštio da će dva bataljona marinaca i jedan pješadijski stići u Kabul do 15. avgusta, odnosno oko 3.000 vojnika.

"Jedna grupa je stigla, druga će stići do sutra naveče", rekao je američki neimenovani zvaničnik Reutersu.

Jedna borbena pješadijska jedinica biće prebačena iz baze Fort Brag iz Sjeverne Karoline u Kuvajt koja će djelovati kao snage za brza dejstva za slučaj potrebe u Kabulu, saopšteno je iz Pentagona.

Velika Britanija i još nekoliko zemalja Zapada najavile su slanje vojnika jer je otpor snaga Afganistana praktično slomljen i strahuje se da je samo pitanje dana kada će pasti i Kabul.

Izvor: Reuters, AFP, AP