Sud UN objavio da osumnjičeni za genocid u Ruandi nije sposoban za suđenje

Čitaoci gledaju novine u kojima je objavljena poternica za Felisijenom Kabugom u Najrobiju 2002. godine

Sudije suda Ujedinjenih nacija za ratne zločine presudile su da stariji osumnjičeni za genocid u Ruandi Felisijen Kabuga nije sposoban za suđenje, ali su saopštili da se pravni postupak smanjenog obima u njegovom slučaju može nastaviti, u odluci objavljenoj u sredu, 7. juna.

Bivši biznismen i vlasnik radio stanice bio je jedan od poslednjih osumnjičenih koje je tražio Tribunal za zločine počinjene u genocidu 1994. godine u Ruandi.

Tada su vladajući ekstremisti koji su pripadali većinskom narodu Hutu ubili više od 800.000 manjinskih Tutsija i Hutua koji ih nisu podržavali za oko 100 dana, piše Frans pres

Kabuga je u kasnim 80-im godinama, iako je njegov tačan datum rođenja sporan.

Uhapšen je u Francuskoj 2020. godine nakon više od 20 godina bekstva.

"Pretresno veće smatra da gospodin Kabuga više nije sposoban da značajno učestvuje u svom suđenju“, navodi se u odluci objavljenoj na sajtu Haškog suda.

Pročitajte i ovo: Hapšenje zbog genocida posle skoro četvrt veka bega

Umesto da zaustave suđenje, sudije su rekle da će uspostaviti "alternativnu proceduru koja liči na suđenje što je pre moguće, ali bez mogućnosti osude”.

Nije odmah bilo jasno u kakvoj će formi takav postupak biti niti šta će biti sa Kabugom koji se nalazi u pritvorskom centru Suda u Hagu.

Bivši tajkun je negirao optužbe za genocid i zločine protiv čovečnosti.

Pročitajte i ovo: Dva 'različita' izvještaja o ulozi Francuske u genocidu u Ruandi

Tužioci kažu da je Kabuga promovisao govor mržnje preko svog emitera, Radio Televizije Libre des Milles Collines (RTLM) i naoružanih etničkih Hutu milicija.