Razgovori Japana i Južne Koreje o istorijskim sporovima

Japanska prestonica Tokio

Južnokorejski ministar spoljnih poslova Park Jin započeo je u ponedeljak sastanak u Tokiju sa svojim japanskim kolegom Jošimasom Hajašijem, donoseći poruku pomirenja u nadi da će susedi moći da prevaziđu istorijske sporove i poprave zategnute veze.

Odnosi između dve zemlje su napeti zbog gorkog nasleđa japanske okupacije Koreje od 1910. do 1945. One se spore od pitanja prinudnog rada tokom rata do sada kontrole izvoza, ali obe zemlje su izrazile interesovanje za poboljšanje odnosa.

Ovo je prva poseta Parka japanskoj prestonici otkako je novi predsednik Južne Koreje Jun Suk Jeol stupio na dužnost u maju.

Obraćajući se novinarima u Seulu pre nego što je odleteo u Tokio, Park je opisao svoje putovanje kao "veoma značajno", dodajući da će japanskoj strani preneti da Jun ima snažnu volju da poboljša odnose dve zemlje.

Sastanak se održava u kontekstu nastojanja Sjedinjenih Država da podstaknu svoje ključne severnoazijske saveznike da poprave odnose i sarađuju o pitanjima kao što su raketni i nuklearni programi Severne Koreje i rastući uticaj Kine.

Pročitajte i ovo: Bidenova poseta Južnoj Koreji i Japanu fokusira se na Kinu

Južnokorejski zvaničnici se nadaju da će poseta na visokom nivou pokrenuti razgovore u cilju pronalaženja rešenja, uprkos zabrinutosti da bi smrt bivšeg japanskog premijera Šinzo Abea mogla da promeni prioritete politike zvaničnog Tokija.

Reč je pre svega o razgovorima o prinudnom radu, koji su zaustavljeni za vreme Junovog prethodnika, rekao je Rojtersu prošle nedelje jedan visoki zvaničnik.

Japanski zvaničnici takođe smatraju da je važno poboljšati veze, ali očekuju od Seula predloge za rešavanje sporova, kao što je naredba južnokorejskog suda da zapleni imovinu japanskih kompanija optuženih da nisu dale kompenzaciju nekim radnicima iz kolonijalne ere.

Očekuje se da će Vrhovni sud Južne Koreje doneti konačnu odluku o likvidaciji imovine u avgustu ili septembru, a Tokio je upozorio na ozbiljne posledice ako se presude sprovedu.

Izvor: Reuters