Vlasti Južne Koreje najavile plan za obeštećenje žrtava prinudnog rada u Japanu

Šef diplomatije Južne Koreje Park Đin najavljuje plan za obeštećenje južnokorejskih državljana žrtava prinudnog rada u Japanu, Seul, 6. mart 2023.

Vlasti Južne Koreje saopštile su u ponedeljak plan za obeštećenje njihovih državljana žrtava prinudnog rada tokom rata u Japanu, s kojim Seul želi da ojača veze zbog tenzija sa Pjongjangom.

I Južna Koreja i Japan su ključni regionalni bezbednosni saveznici SAD protiv Severne Koreje.

Međutim, njihovi bilateralni odnosi su dugo bili zategnuti zbog japanske kolonijalne okupacije Korejskog poluostrva od 1910. do 1945. godine.

Prema južnokorejskim podacima, Japan je tokom 35 godina okupacije regrutovao oko 780.000 Korejaca za prisilni rad, ne računajući žene koje su japanski vojnici doveli u seksualno ropstvo.

Južnokorejski ministar spoljnih poslova Park Đin najavio je osnivanje južnokorejske fondacije za obeštećenje žrtava i njihovih porodica, ali bez direktnog japanskog učešća.

Park Đin je izrazio nadu da će Tokijo pozitivno odgovoriti na tu odluku, "uz dobrovoljne priloge japanskih kompanija i puno izvinjenje".

Novi plan vlade u Seulu poziva lokalnu fondaciju da prihvati donacije velikih južnokorejskih kompanija, koje su imale koristi od ratnih odšeta koje je Japan odobrio 1965. godine.

Ministar je ocenio da je taj istorijski sporazum od suštinskog značaja za poboljšanje veza između Tokija i Seula.

"Saradnja između Koreje i Japana je veoma važna u svim oblastima diplomatije, ekonomije i bezbednosti, u trenutnoj ozbiljnoj međunarodnoj situaciji i teškoj globalnoj krizi", dodao je južnokorejski ministar.

Japanska diplomatija odmah je reagovala navodeći da će južnokorejski plan pomoći "obnavljanju zdravih odnosa" sa Tokijom.

"Japanska vlada ceni mere koje je u ponedeljak saopštila južnokorejska vlada kao napor za obnavljanje zdravih odnosa između Japana i Južne Koreje", rekao je šef japanske diplomatije Jošimasa Hajaši.

Američki ministar spoljnih poslova Entoni Blinken pozdravio je ovu kao "istorijsku", najavu Južne Koreje.

"Pozdravljamo tu istorijsku najavu", rekao je Blinken hvaleći "hrabrost i viziju" južnokorejske i japanske vlade.

Seul i Tokio su "dva najvažnija saveznika SAD i pozdravljamo njihov rad na unapređenju bilateralnih odnosa", dodao je Blinken.