Menadžer leskovačke 'Jure' dobio otkaz zbog napada na radnice

Radnice i radnici južnokorejske fabrike "Yura" u Leskovcu štrajkuju tražeći veće plate, Srbija, Leskovac, 13. jun 2024.

Kompanija "Jura" (Yura) u Leskovcu saopštila je 2. oktobra da je otkaz dobio menadžer koji je, prema navodima svedoka, bacao stolice i vikao na dve radnice, nakon čega su one zbog stresa zatražile lekarsku pomoć u bolnici u tom gradu na jugu Srbije.

"Obaveštavamo vas da je disciplinski postupak protiv zaposlenog koji je učestovao u incidentu od 27.09.2024. godine, okončan dana 01.10.2024. godine donošenjem rešenja o prestanku radnog odnosa pomenutog zaposlenog. Rešenje je istog dana lično uručeno zaposlenom u skladu sa važećim zakonskim i internim aktima kompanije", navodi se u saopštenju kompanije.

Dodaju da će "Jura" u narednom periodu u saradnji sa nadležnim državnim organima nastaviti da radi na sprovođenju mera za zaštitu položaja zaposlenih koji je garantovan pozitivnim propisima Srbije.

Pročitajte i ovo: Suspendovan menadžer fabrike 'Jura' u Srbiji zbog napada na radnice

Dve radnice fabrike "Jura" u primljene su 27. septembra u Urgentni centar u Leskovcu posle incidenta u kom je učestvovao menadžer iz Južne Koreje.

Poverenik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Predrag Stojanović rekao je ageniciji Beta da su dve žene imale lekarsku dokumentaciju u kojoj je savetuje da dobiju lakše radno mesto, pa su im dodeljene stolice.

Dodao je da je menadžer došao do njih i počeo da viče i baca stolice, te da je jednu od radnica "okrznula" stolica.

Kompanija je 28. septembra saopštila da je suspendovala menadžera.

Vaš browser nepodržava HTML5

'Yura' odgovara na pitanja Insajdera i RSE

Fabrika "Jura" se i proteklih godina suočavala sa optužbama, poput navoda bivših radnika da su u pogonima nosili pelene zbog ograničavanja odlaska u toalet, te da su otpuštani zbog odlaska na bolovanje.

Sve te optužbe uprava te južnokorejske kompanije je demantovala.

Početkom juna, više stotina radnika Jure štrajkovalo je 19 dana tražeći povećanje plata i toplog obroka.