Jugoslovenski pozorišni festival: No pasaran svim demonima današnjice

Predstavom “Razbijeni krčag” Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u nedelju, 8. novembra u Užicu počinje 20.jubilarni Jugoslovenski pozorišni festival. Selektor je kao i ranijih godina, hrvatski pozorišni kritičar Bojan Munjin, a slogan festivala je “No pasaran- neće proći”.

Munjin kaže, hrabro je odabran ovaj slogan jer i danas postoje demoni protiv kojih se treba boriti. Citira nedavno izgovorenu rečenicu srpske glumice Dare Džokić:

“Mi smo danas napadnuti i to mislim da svi osećaju kako je kultura napadnuta i treba brabniti osnovne civilizacijske vrednosti, Eto, i zbog toga između ostalog taj no pasaran. Šta još treba da se desi u ovom vremenu pa da mi koji sve to sa strane gledamo kažemo- no pasaran? Koliko još mrtvih, koliko izbeglica, koliko nezaposlenih? Koliko još Ukrajine, koliko Sirije? Koliko još bede i prekopavanja po kontejnerima? Koliko vulgarnosti i idiotizma na TV ekranima koje gladaju naša deca? Živimo u vremenu kada su probijene mnoge crte odbrane normalnog života pred jurišom primitivizma, golog novca, političkog i verskog fanatizma i nasilja...Imamo ove sezone dosta predstava u Srbiji, ali i regionu koje iskazuju nerv osećanja sa ljudima u problemu.”

Sa konferencije za novinare Festivala, foto: Novka Ilić

Koselektor festival, direktor užičkog pozorišta Zoran Stamatović kaže, iako pozorišna umetnost i dalje ima problem ekonomske egzistencije, to nije više prioritetno, kroz ovogodišnji repertoar festivala provlači se pitanje moralnih vrednosti:

“Kroz skoro sve festivalske predstave provlači se crvena niz moralnih vrednsoti, gde su i kako se boriti za njih. Kulturan i obrazovan čovek je jedini čovek koji može da koristi demokartiju na način kako ona to predviđa", konstatuje Stamatović.

Festival traje sedam dana, a užička publika videće i sledeće predstave: “Radni naslov Antigona” – Zagrebačko kazalište mladih, “Divlje meso”- Narodno pozorište Sarajevo, “Kazimir i Karolina”- Atelje 212, “Urnebesna tragedija”- Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice, “Životinjska farma”- Hrvatsko narodno kazalište i “Svrati reče čovek, ili san o zavičaju”- Narodno pozorište Užice.

Festival će otvoriti ministar kulture Ivan Tasovac.

U isto vreme u Užicu će teći trodnevni program ”Okupjeni na trgu” posvećen 70. godišnjici pobede nad fašizmom, uz poetske večeri sa partizanskim stihovima i performansima, a učestvuju pesnici, književnici i ostali umetnici iz cele bivše Jugoslavije.