Još se traga za državljanima Srbije otetim u Libiji

Ambasada Libije u Tripoliju

Libijske službe bezbednosti intenzivno tragaju za dvoje službenika ambasade Srbije, koji su u nedelju oteti u gradu Sabrata. Zvaničnici u Beogradu navode da se pretpostavlja da su napadači na kolonu vozila, u kojoj je bio i ambasador Srbije u Tripoliju, pripadnici kriminalnih grupa, te da će oteti državljani biti oslobođeni.

Još nema informacija o dvoje otetih službenika ambasade Srbije u Libiji.

Tamošnje službe bezbednosti sprovode istragu, a Ministarstvo spoljnih poslova Srbije u stalnom je kontaktu sa ambasadom u Tripoliju. Formiran je krizni štab koji rad na rešavanju vanredne situacije, a generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović kaže da još niko nije preuzeo odgovornost. Kako dodaje, pretpostavlja se da je reč o kriminalnim grupama, a istraga će pokazati da li su povezane sa nekim drugim organizacijama.

“Velike napore čine službe bezbednosti. Postoje indicije da su približno locirani, prema telefonskim aparatima, a i otmičari su se vratili prema gradu koji je blokiran, tako da niko nekontrolisano ne može izaći iz grada", rekao je Odalović za N1.

U napadu na kolonu vozila u kojoj je bio i ambasador Srbije Oliver Potežica, oteti su administrativni ataše Slađana Stanković i vozač Jovica Stepić, a ranjen je libijski državljanin koji je bio u pratnji. Potežica je rekao da su maskirani napadači najpre inscenirali sudar, a potom oteli vozača. Ambasador je bio drugim kolima putovao sa porodicom.

"Do napada je došlo tako što su napadači prvo udarili otpozadi u kola ambasade i kada je vozač pokušao da izađe vidi šta se desilo oni su ga bukvalno uvukli u jedna od kola. U napadu je učestvovalo najmanje dvoje kola", ispričao je Potežica Tanjugu.

Prema njegovim rečima, napadači su zatim Slađanu Stanković zamolili da izađe i uđe u ta druga kola i odmah nestali. Prema njegovim rečima, jedan od napadača, koji su svi nosili crne fantomke, nešto je doviknuo libijskom državljaninu koji je bio u pratnji i osuo rafal u pravcu Potežice i Libijca, koji je pogođen u butinu.

"Bilo je kao na filmu", dodao je on.

Srpski ambasador u Libiji je naveo i da su dvoje otetih istim putem prošli pre tri dana na putu za Tunis i da su se bez problema vratili u Tripoli i da nije bilo indicija da je mogla da se desi otmica.

“Ja sam krenuo da obavim neke sastanke i koristio sam priliku da porodicu stavim na avion. Taj put smo koristili veoma često, više puta mesečno na putu za susedni Tunis, pošto se masa aktivnosti odvija u Tunisu”, rekao je Potežica.

Član veća libijskog grada Sabrate Abdulghasim Krair je naveo da je konvoj vozila u kojima su se nalazili zaposleni u srpskoj ambasadi naoružana grupa čekala u zasedi. Dodao je i da ambasada Srbije nije obavestila lokalne vlasti o putu, te podvukao da "nije bezbedno putovatio kroz ovu oblast bez zaštite".

Navodeći da u Libiji vlada potpuni haos, bivši ambasador Srbije u toj zemlji Dušan Simeunović, pita zašto je Srbija držala svoju ambasadu.

“U Libiji i u Tripoliju se svakodnevno događaju prepadi, ubistva, bombaški napadi. To je jedno haotično stanje u kome je zaista neobjašnjivo da mi tamo držimo ambasadora. U situaciji kada su se sve države, osim možda tri ili četiri, dakle sve evropske ambasade, pa i američka Ambasada su se povukle, a to su zemlje koje sigurno imaju bolje obezbeđenje nego što ima naša. Jedino smo mi tamo, i to je Ambasada pri vladi koja nije međunarodno priznata. Ona koja je međunarodno priznata je u Tobruku, i mi tamo nemamo predstavnika. Tako da je zaista neobjašnjivo zašto je naše ministarstvo i naša vlada držala tamo Ambasadu, umesto da se da striktna instrukcija da se sve naše građanstvo povuče iz te zemlje u toj haotičnoj situaciji gde je svako izložen maltene smrtnoj opasnosti i onda ko ostane, ostao je na svoju odgovornost. Ovako je pitanje ko snosi odgovornost i zašto se ovakva stvar dogodila”, navodi Simeunović.

U Ministarstvu spoljnih poslova, međutim, ne razmišljaju o povlačenju ambasadora iz Tripolija. Generalni sekretar Veljko Odalović navodi da je osoblje ambasade u Libiji potrebno kako bi se rešio problem otetih ljudi, a da će, “ukoliko bude došlo do pogoršanja situacije koje bi ugrozilo bezbednost, Ministarstvo preuzeti dalje mere”.