Joksimović: Ekonomija jača političke veze sa Turskom

Zastave Srbije i Turske.

Aleksandra Joksimović, predsednica beogradskog Centra za spoljnu politiku, za ‘Zašto?’ objašnjava ekonomske i političke aspekte posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdoana Srbiji.

  • Podsticaj

Dakle ako govorimo o poseti turskog predsednika Erdoana Srbiji, govorimo pre svega o ekonomskom aspektu ove posete: u ovom trenutku trgovinska razmena je preko 800 miliona dolara, a teži se da dosegne milijardu dolara godišnje.

S tim u vezi predsjednik Erdoan dovešće preko 180 privrednika u posjetu.

Turska je i u ekonomskom smislu već prisutna i, što je najznačajnije za Srbiju, u nekim nerazvijenim krajevima na jugu Srbije, i naravno ovakva vrsta posete je uvek nešto što podsticajno deluje da su politički odnosi na adekvatno visokom nivou i da se u ekonomskoj sferi mogu razvijati više nego što je to do sada bio slučaj.

  • Energetski tokovi

Kada govorimo o odnosima sa Srbijom veoma značajna je ta jedna vrsta posredovanja Turske u odnosima sa Bošnjacima.

S tim u vezi, treba imati u vidu da će predsednik Erdoan posetiti i Novi Pazar.

Turska u ovom trenutku ima značajne probleme u odnosima sa Evropskom unijom i oni su vezani za različita pitanja ali jedan od ključnih sa kojim je direktno povezana i Srbija je pitanje migrantske krize.

Potencijali eventualnih energetskih tokova koji mogu krenuti iz Turske su također nešto što pretpostavljam da može biti jedna od tema razgovora.

  • Napredovanje

Srbija jeste ključna zemlja u regionu Zapadnog Balkana, strateško opredjeljenje Srbije su evropske integracije i mislim da je ovakvo strateško opredjeljenje u potpunosti neupitno.

Sa druge strane, dakle, veoma važno je za Srbiju da ostvari što bolje kontakte i sa regionalnim silama u koje sasvim sigurno spadaju i Turska i Rusija.

U ekonomskoj sferi je izuzetno važno da ekonomski oporavak Srbije i svih zemalja regiona teče takvom brzinom koja će omogućiti da se krupnijim koracima približava procesu evropskih integracija kao svom spoljnopolitičkom i strateškom cilju i naravno da kroz ovakvo napredovanje ostvari neke ključne elemente kao što je pitanje energetske bezbednosti.