Johnson razgovarao sa von der Leyen: Mala mogućnost za postizanje dogovora

Boris Johnson i Ursula von der Leyen

Trgovinski pregovori sa Evropskom unijom su u "ozbiljnoj situaciji" i dogovor neće biti postignut ako Unija drastično ne promijeni svoje stajalište, saopćeno je iz ureda premijera Velike Britanije Borisa Johnsona.

Sopćenje dolazi nakon razgovora Johnsona i predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen.

Tokom telefonskog poziva Johnson je rekao da je ostalo još malo vremena i da je sada izvjesno da neće biti postignut dogovor, dodali su iz njegovog ureda, javlja Reuters.

"Moraju se premostiti velike razlike", navela je von der Leyen nakon poziva s Borisom Johnsonom, prenosi BBC.

Ona je pozdravila "značajan napredak u mnogim pitanjima" i rekla da će se razgovori nastaviti. Ali upozorila je da će biti "vrlo izazovno" prevladati razlike dviju strana, posebno kada se govori o ribolovu.

Šefica Evropske komisije je dodala da će se pregovori dvije strane nastaviti sutra.

Velika Britanija je u januaru ove godine zvanično napustila Evropsku uniju, no do kraja ove godine ostaje u prelaznom periodu u kojem održavaju sve trgovinske veze sa Unijom. Postojeći pregovori bave se novim trgovinskim vezama koje treba da nastupe od 1. januara naredne godine.

Bilo kakav sporazum, ako bi bio postignut, moraju ratifikovati Parlament Velike Britanije i Evropski parlament prije kraja godine.

"Premijer je ponovio da je ostalo malo vremena. Rekao je da, ako ne bude postignut dogovor, Velika Britanija i Evropska unija će se rastati kao prijatelji, a Britanija će trgovati sa Unijom u australskom stilu", navodi se u saopćenju.

Inače, Australija sa Unijom uglavnom trguje prema standardnim pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO), pojašnjava britanski Guardian.

"To znači da se niz carina, ograničenja kvota i carinske provjere primjenjuju na mnoge robe kojima se trguje, iako je (Australija) provela skoro dvije godine pokušavajući dogovoriti povoljniji sporazum o slobodnoj trgovini", dodaje se u tekstu.

Postoje i neki jedinstveni sporazumi između Australije i EU, poput koncesija na uvoz vina, a što se ne bi odnosilo na trgovinu Velike Britanije i EU bez daljnjih pregovora.

Sada se obje strane spremaju za mogućnost konačnog izlaska bez dogovora, što bi dovelo do većih troškova, kontrole i birokratije, jer će se uvoditi carinske i standardne kontrole tamo gdje ranije nisu postojale.

Nastavljena su neslaganja u oblasti ribarstva i EU pristupom britanskim vodama u zamjenu za britanski izvoz morskih plodova u EU.

Za Borisa Johnsona kontrola nad vodama i ribarstvom su ključni zahtjevi.