‘Iz ovoga ćemo izaći jači’, kaže Johnson u posljednjem obraćanju kao premijer

Odlazeći premijer Velike Britanije Boris Johnson i njegova supruga Carrie odlaze iz premijerske rezidencije nakon njegovog posljednjeg obraćanja, 6. septembar 2022.

U posljednjem obraćanju ispred premijerske rezidencije, Boris Johnson je rekao kako će Velika Britanija iz ekonomske krize izaći jača.

“Ovo je teško vrijeme za ekonomiju”, rekao je. “Ovo je teško vrijeme za porodice širom zemlje. Možemo i hoćemo ga prebroditi, na drugu stranu ćemo izaći jači”, rekao je Johnson.

Boris Johnson odstupio je sa mjesta britanskog premijera, okončavši burne tri godine na dužnosti. U svom oproštajnom govoru ispred Downing Streeta, Johnson je pozvao zemlju da se ujedini i podrži njegovu nasljednicu.

Također je obećao podršku za Liz Truss i rekao da je on poput “rakete nosača” koja je “ispunila svoju funkciju.”

Pročitajte i ovo: Liz Truss je nova premijerka Velike Britanije

Rekao je i da je njegova vlada ta koja je omogućila Brexit i najbržu ispostavu vakcina u Evropi.

Dodao je da bi snadbjevanje Ukrajine oružjem, za koje se zalagao, vrlo lako moglo promijeniti tok rata u Ukrajini. Johnson je bio među prvim zapadnim liderima koji je posjetio ratom zahvaćen Kijev.

Nakon govora ispred Downing Streeta Johnson i Liz Truss će otputovati u Balmoral u Aberdeenshireu, gdje će ponuditi ostavku kraljici koja će potom imenovati Truss za premijerku.

Truss se suočava sa zadatkom da vodi Britaniju kroz nadolazeću dugotrajnu recesiju i energetsku krizu koja prijeti finansijama miliona domaćinstava i kompanija.

Njen plan da potakne ekonomiju smanjenjem poreza uz osiguravanje desetine milijardi funti za ograničenje troškova energije već je ozbiljno uzdrmao financijska tržišta, nagnavši ulagače da odbace funtu i državne obveznice.

Truss je dan ranije proglašena za liderku Konzervativne stranke, samim tim i za novog premijera, nakon što je osvojila 57 posto glasova članova stranke. Njen suparnik u utrci bio je bivši ministar finansija Rishi Sunak.

Vaš browser nepodržava HTML5

Britanija bez Borisa: Džonsonov 'moćni' pad

Johnson je 7. jula najavio svoju ostavku na mjestu premijera koja je došla nakon sve većeg političkog pritiska koji je doveo do masovnih ostavki njegovih ministara.

Liz Truss, sa 47 godina će postati četvrti premijer konzervativaca od izbora 2015. godine. Tokom tog perioda zemlja je prolazila iz krize u krizu, a sada se suočava sa, kako se predviđa, dugom recesijom izazvanom inflacijom.

Izvor: Reuters, BBC