Isušivanje jezera otkriva potopljeno selo u Grčkoj

Konstantinos Gerodimos, 90, bivši stanovnik prvog sela Kalio, koje je namjerno potopljeno 1980. godine da bi se stvorilo jezero Mornos, rezervoar koji bi pomogao da se podmire potrebe vode grčke prestonice, Atine, u svom domu, u novom selu Kalios, Grčka, 3. septembar 2024.

Obnovljeni ostaci zgrada poplavljenog sela Kallio.

Selo Kalio je namjerno potopljeno 1980. godine, u sklopu projekta stvaranja vještačkog jezera Mornos, koje bi zadovoljilo rastuće potrebe glavnog grada Atine, udaljene oko 200 km.

Ali nakon zime gotovo bez snijega, ljeta ekstremnih vrućina i mjeseci sa malo kiše, voda u jezeru je pala na najniži nivo u više od tri decenije.

Gradonačelnik Doride Dimitris Giannopoulos izrazio je zabrinutost što nivo vode opada iz dana u dan.

“Ono što me mnogo brine je da će se, ako ne bude kiše i snijega, situacija pogoršati. Trenutna situacija uzrokovana je nedostatkom snijega, minimalnim padavinama i visokim temperaturama. Ako se ovo nastavi, problem će se pogoršati", rekao je Giannopoulos.

Površina jezera se smanjila sa oko 16 kvadratnih kilometara u avgustu 2022. na 12 kvadratnih kilometara ove godine, prema satelitskim snimcima koje je objavila Nacionalna opservatorija Grčke.

Zidovi zgrada nekadašnjeg sela, izbili su na površinu zbog smanjenja količine vode u jezeru Mornos.

U sada već isušenom dijelu jezera vide se školjke.

Od suše ispucala zemlja na isušenom jezerskom dnu.

Naučnici kažu da ekstremno vrijeme povezano s klimatskim promjenama sada uzrokuje pad nivoa vode u jezeru.

Suha mediteranska klima Grčku je učinila posebno osjetljivom na globalno zagrijavanje.

“Ako se ovako nastavi, cijelo selo u kojem je bila crkva i naša kuća isplivat će na površinu”, rekao je bivši stanovnik Kalliosa.

Dio obale jezera Mornos koji pokazuje opadanje nivoa vode.

Pogled odozgo prikazuje dio jezera Mornos koji je presušio.

Nakon zime gotovo bez snijega, ljeta ekstremnih vrućina i mjeseci sa malo kiše, voda u jezeru Mornos - velikom umjetnom jezeru koje opskrbljuje vodom gotovo polovinu stanovništva Grčke - pala je na najniži nivo u posljednjih nekoliko decenija, otkrivajući ostatke potopljenog sela.