Sukobi Palestinaca i izraelske policije u Istočnom Jerusalimu

Neredi na ulicama Jerusalima, 14. avgust 2022. godine

Izraelski policajci i Palestinci sukobili su se tokom noći 12. oktobra širom istočnog Jerusalima, a takvi neredi u tom delu grada nisu viđeni mesecima, prenela je agencija AP.

Napetost u istočnom Jerusalimu raste otkako je počela potraga za napadačem koji je u subotu uveče ubio vojnika na odsluženju vojnog roka na kontrolnom punktu kraj izbegličkog kampa Šuafat.

Sukobi su se stišali 13. oktobra ujutro, dok desetine hiljada Jevreja stižu u Stari grad u Jerusalimu da proslave praznik Sukot koji traje nedelju dana. Policija je saopštila da je uhapsila 23 osobe posle sukoba, a da su polovina maloletnici.

Kako je navedeno, maskirani demonstranti su bacali zapaljive bombe, kamenice i petarde na policajce.

Na video snimku koji je objavila policija vide se ulice pune krša i zapaljenih kanti smeća.

U nekim slučajevima policija je, kako je rekla, koristila bojeve metke protiv demonstranata, ali nema izveštaja o ranjenima.

Policijska potera poremetila je svakodnevni život stanovnika izbegličkog kampa Šuafat na periferiji Jerusalima.

Ulazi i izlazi u kamp su najpre bili zatvoreni. Kada su otvoreni, policija je zaustavljala svako vozilo.

Prodavnice, firme i škole u istočnom Jerusalimu su zatvorene u sredu u znak solidarnosti sa stanovnicima kampa.

Pročitajte i ovo: Najmanje četiri Palestinca ubijena u izraelskoj raciji


Nasilje je izbilo u vreme rasta napetosti na okupiranoj Zapadnoj obali, gde izraelska vojska skoro svake noći od proletos, posle niza napada na Izraelce u kojima je ubijeno 19 ljudi, hapsi osumnjičene, optužujući ih za ekstremizam.

Od početka ove godine ubijeno je preko 100 Palestinaca na Zapadnoj obali, najviše od 2015. godine.

Izrael tvrdi da su većina ubijenih bili ekstremisti, dok Palestinska uprava koja kontroliše poluautonomna područja na Zapadnoj obali osuđuje ubistva i vladu Izraela optužuje za "zločine".

Izrael je osvojio Zapadnu obalu 1967. godine i u narednim decenijama osnovao tamo desetine jevrejskih naselja u kojima živi gotovo pola miliona jevrejskih naseljenika.

Izraelski lideri smatraju ceo Jerusalim svojim večnim glavnim gradom. Sa drzge strane, Palestinci smatraju da Jerusalim treba da bude glavni grad njihove buduće države, koja bi obuhvatila Zapadnu obalu i pojas Gaze.

Pročitajte i ovo: Varnice između Izraela i Palestinaca i strah od razbuktavanja šireg sukoba