Osude sporne posjete izraelskog ministra svetištu u Jerusalemu

Posjeta izraelskog ministra Itamara Ben-Gvira (u sredini) kompleksu džamije Al-Aksa, Jerusalem, 13. augusta 2024.

Ujedinjeni narodi u utorak su osudili izraelskog ministra sigurnosti Itamara Ben-Gvira što je predvodio molitve u svetištu u Jerusalemu, svetom i za muslimane i za Jevreje, čestom poprištu nasilja, označivši taj potez "neopravdano provokativnim".

"Mi smo protiv svih nastojanja da se izmijeni status quo na svetim mjestima. Džamija Al-Aksa, kao svako drugo sveto mjesto u Jerusalemu, trebalo bi biti kontrolirana od postojeće vjerske uprave", rekao je glasnogovornik UN-a, Farhan Khan.

Visoki povjerenik za sigurnost i vanjsku politiku Evropske unije Josep Borrell izjavio je da oštro osuđuje provokacije izraelskog ministra koji zagovara kršenje statusa quo.

Turska je u utorak također osudila posjetu izraelskih ultradesničara, uključujući ministra sigurnosti, svetištu u Jerusalemu, označivši je provokacijom koja može izazvati još veće tenzije u regiji.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske izvijestilo je da je "provokativna akcija" pokazala da Izrael nema namjeru da postigne mir.

Ministarstvo u Ankari je ponovo pozvalo međunarodnu zajednicu da poduzme akciju da zaustavi, kako je navedeno, "brutalnost" vlade Izraela.

Ministar Ben-Gvir u utorak se pridružio stotinama mahom religioznih i Jevreja ultranacionalista i posjetio sveto mjesto na kojem su nekada nalazili drevni jevrejski hramovi, a sada je tamo džamija Al- Aksa i ohrabrivao ih da se mole.

To mjesto je treće po značaju u islamu, a najsvetije za Jevreje koji ga nazivaju Brdo hrama.

Na osnovu dugotrajnog neformalnog dogovora, poznatog kao status quo, Jevreji mogu posjećivati svetište, ali ne i tamo moliti.

"Juriš na Al-Aksu stotina radikalnih Izraelca, uključujući ministre pod zaštitom policije, provokacija je koja krši historijski status Jerusalema i još više će eskalirati napetost u našoj regiji", saopćilo je tursko ministarstvo, prenio je AP.

Glasnogovornik State Departmenta Vedant Patel je rekao da se obraća pomna pažnja na akcije i aktivnosti koje izazivaju veću nesigurnost i nestabilnost u regiji i da su to akcije danas viđene u kojima je sudjelovao Ben-Gvir.

Uz to je rečeno da je čak i ured izraelskog premijera naveo da su ti događaji odstupanje od izraelske politike i statusa quo, za čije očuvanje se zalažu Sjedinjene Države.

Posjetu Ben-Gvira su prethodno osudili palestinsko ministarstvo vanjskih poslova, te ministarstva Jordana i Egipta i još nekoliko arapskih zemalja, uključujući Katar i Saudijsku Arabiju.

Džamije Al-Aksa i Kupola na stijeni izgrađene su na ruševinama drugog jevrejskog hrama koji su 70. godine uništili Rimljani.

Ministar Ben-Gvir se fotografirao na svetištu povodom jevrejske komemoracije rušenja dva hrama i pozivao da se palestinski Hamas, na popisu Sjedinjenih Država i Evropske unije kao teroristička organizacija, potuče umjesto da pregovora sa tom palestinskom grupom.

Pročitajte i ovo:

SAD upozoravaju da bi Iran 'ove nedelje' mogao da napadne IzraelIran odbacuje pozive evropskih zemalja na uzdržanost prema IzraeluLideri Francuske, Nemačke i Britaniji traže da se više ne odlažu pregovori o prekidu vatre u Gazi

Rano u utorak, kako tvrdi jedan dužnosnik uprave muslimanskih vjerskih mjesta u Jerusalemu (Vakf), oko 2.500 Jevreja se molilo, igralo i istaklo izraelsku zastavu na svetištu.

Istog dana popodne više od 700 Jevreja se tamo molilo, rekao je isti anonimni izvor, prenio je AFP.

Izrael je osvojio istočni Jerusalem gdje se nalazi Brdo hrama u Šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što veći dio međunarodne zajednice ne priznaje.

Izraelski lideri tvrde da će ujedinjeni Jerusalem ostati vječni glavni grad Izraela.

Palestinci teže da taj dio Jerusalema bude glavni grad njihove buduće države.