Protesti se šire Jerevanom posle ustupanja teritorije Azerbejdžanu

Širom Jerevana su u ponedeljak, 27. maja, zabeleženi protesti dok su demonstranti blokirali saobraćaj u okviru planirane kampanje građanske neposlušnosti s ciljem da se izvrši pritisak na jermenskog premijera Nikola Pašinijana.

Više od 270 ljudi privedeno je na demonstracijama u jermenskoj prestonici.

Jermenska policija privodi demonstranta tokom antivladinog skupa u Jerevanu 27. maja.

Na proteste u Jerevanu pozvao je pokret Tavuš za domovinu, koji se protivi nedavnoj demarkaciji granice u severnom jermenskom regionu Tavuš pošto je Jermenija pod Pašinjanom doživela niz vojnih poraza od Azerbejdžana.

Novopostavljeni granični punkt u Kirancu, selu blizu granice sa Azerbejdžanom, 23. maj.

Nedavnom demarkacijom granice na severu Jermenije, Azerbejdžan je ponovo dobio četiri sela koja su bila pod kontrolom Jerevana od prvog jermensko-azerbejdžanskog rata početkom 1990-ih.

Lokalno stanovništvo kaže da su u nekim slučajevima granične oznake postavljene nakon što je pao mrak.

Stanovnici Kiranca pokušavaju da zapale deo zemlje. Jedan meštanin se čuo kako viče: "To predstavlja moj znoj i znoj moje majke i oca. Neću dozvoliti Azerbejdžancima da uživaju u njemu!"

U selu Kiranc razgraničenje je dovelo do sukoba između policije i lokalnog stanovništva, od kojih su neki srušili zgrade koje bi trebalo da budu predate Azerbejdžanu.

Graničari su ušli u to područje, menjajući vojne snage koje su Jermenija i Azerbejdžan tamo decenijama stacionirali.

Naoružani vojnik blizinu sela Kiranc na severu Jermenije 23. maja.

Nova granična linija bila je zasnovana na mapama iz sovjetskog doba. U Kirancu je razgraničenjem Bakuu ustupljeno 50 zemljišnih parcela i dve stambene kuće.

Nije saopšteno kada će seljani Kiranca morati da napuste svoje domove. Jerevan je obećao da će iseljeni meštani dobiti nadoknadu u novcu ili imovini.

Jermenski premijer Nikol Pašinijan posmatra novodemarkiranu granicu s Azerbejdžanom u selu Voskepar 25. maja.

Razgraničenje je počelo 19. aprila i završeno 15. maja, kada su se sastali potpredsednici vlada Jermenije i Azerbejdžana da formalizuju završetak procesa. Nisu objavljene slike sa sastanka.

Bagrat Galstanijan, visoki crkveni zvaničnik iz provincije Tavuš, razgovara sa pristalicama u Jerevanu 26. maja.

Sve veću nelagodu zbog ustupanja zemlje Bakuu iskoristio je Bagrat Galstanijan, arhiepiskop iz provincije Tavuš koji je privukao ogroman broj demonstranata poslednjih dana.

Galstanijan je više puta pozivao Pašinijana da podnese ostavku zbog, kako mnogi smatraju, prevelikog popuštanja Bakuu.

Demonstranti marširaju Jerevanom tražeći ostavku premijera Nikola Pašinijana 26. maja.

Pašinijan je rekao da će ustupanje teritorije na severu Jermenije poslužiti kao veliki korak ka miru s Azerbejdžanom.

"Mi ne crtamo novu granicu, mi jednostavno reprodukujemo de jure granicu koja je imala zakonsko važenje u vreme raspada Sovjetskog Saveza", rekao je on za Jermenski servis Radija Slobodna Evropa.