Čelnici Jermenije i Azerbejdžana održaće razgovore uz posredovanje EU

Ilustrativna fotografija

Lideri Jermenije i Azerbejdžana dogovorili su da se sastanu u Briselu 31. avgusta uz posredovanje Evropske unije, a sastanku će prisustvovati i šef Evropskog savjeta Šarl Mišel (Charles Michel), objavila je jermenska vlada.

Sastanak će uslijediti nakon izbijanja borbi oko spornog regiona Nagorno-Karabah od 1. do 3.avgusta, u kojima su ubijeni najmanje jedan azerbejdžanski i dva jermenijska vojnika.

Dvije strane krive jedna drugu za nasilje.

Posljednji sastanak lidera dvije zemlje je održan u Briselu 22. maja, na Mišelu inicijativu.

Pročitajte i ovo: SAD pozivaju na 'neposredne korake' za smanjenje tenzija u Nagorno-Karabahu

Azerbejdžan i Jermenija su godinama u sukobu oko Nagorno-Karabaha.

Region uglavnom naseljen Jermenima, koji je imao status autonomne oblasti u okviru Sovjetskog Azerbejdžana, proglasio je nezavisnost od Bakua tokom raspada Sovjetskog Saveza, što je izazvalo rat od 1992.do 1994. godine, koji je prema procjenama odnio oko 30.000 života, i raselio stotine hiljada ljudi.

Rat je završio prekidom vatre uz posredovanje Rusije, ostavljajući etničkim Jermenima iz Nagorno-Karabaha kontrolu nad većinom regiona, kao i nekoliko susjednih okruga Azerbejdžana.

Pregovori uz međunarodno posredovanje uz učešće OEBS-ove Minsk grupe, kojom kopredsjedavaju Sjedinjene Amričke Države, Rusija i Francuska, nisu rezultirali razrješenjem prije nego što je u septembru 2020. izbio još jedan rat velikih razmjera.