Izraelska vojska napala ciljeve Hutija u Jemenu

Dim iznad luke Hodeidah u Jemenu, 29. septembar 2024.

Izrael je pokrenuo niz zračnih napada na ciljeve Hutija u Jemenu nakon što su njihovi militanti u posljednja dva dana ispalili projektile ka Izraelu. Prema informacijama ministarstva zdravlja koje vode Huti u napadu su ubijene najmanje četiri osobe, a 29 ranjeno.

Izraelska vojska je u saopštenju rekla da je desetine aviona, uključujući i borbene, napalo elektrane i pomorsku luku u mjestu Hodeidah.

"Tokom prošle godine Huti su djelovali pod vodstvom i finansiranjem Irana, te u saradnji sa iračkim milicijama kako bi napali državu Izrael, potkopali regionalnu stabilnost i narušili globalnu slobodu plovidbe", navodi se u saopštenju izraelske vojske.

Napadi na Jemen dolaze u isto vrijeme dok Izrael nastavlja sa gađanjem ciljeva u Libanu. Prema podacima ministarstva zdravstva Libana u izraelskim napadima u nedelju ubijene su 32 osobe na jugu i 21 osoba na istoku, te da je 14 zdravstvenih radnika ubijeno u posljednja dva dana.

Iran je osudio napade Izraela na jemensku luku. Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kananni rekao da su ciljali na elektranu i rezervoar za gorivo.

Jemenski militanti Huti više puta su ispalili rakete i dronove na Izrael u, kako kažu, solidarnosti s Palestincima, otkako je rat u Gazi počeo napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra.

U najnovijem napadu u subotu Huti su rekli da su lansirali balističku raketu prema međunarodnom aerodromu Ben Gurion u blizini Tel Aviva.

Pročitajte i ovo: Izrael tvrdi da je ubijen i visoki zvaničnik Hezbolaha Nabil Qaouk

Građanski rat u Jemenu traje od 2014. godine, kada su pobunjenici Huti zauzeli glavni grad Sanu, što je navelo snage predvođene Saudijskom Arabijom da intervenišu u podršci međunarodno priznatoj vladi. To je dovelo do velike humanitarne katastrofe u zemlji koja ima oko 40 miliona stanovnika.

Ogromna većina humanitarne pomoći stiže kroz luku Hodeida, iako je došlo do poremećaja u opskrbi otkako su Huti zauzeli objekat.

Ministar odbrane Izraela Yoav Gallant rekao je da će Izrael napadati neprijatelje bez obzira na udaljenost.

Jemenski pobunjenici Huti, Hezbolah u Libanu i Hamas u Gazi smatraju se grupama koje podržava Iran.

Pročitajte i ovo: Smrt Hasana Nasrallaha 'veliki gubitak' za Hezbolah i njegovog saveznika Iran

Napadi dolaze iza novog niza napada koje Izrael sprovodi širom Libana, uključujući i Hezolahovo uporište u južnom Bejrutu. U predgrađu u kojem je u petak ubijen vođa Hezbolaha Hasan Nasralah, Izrael sada kaže da su u istom napadu ubili još 20 pripadnika Hezbolaha.

Hezbolah i Hamas su Sjedinjene Države proglasile terorističkim organizacijama. Evropska unija također označava Hamas kao terorističku organizaciju, kao i Hezbolahovo naoružano krilo, ali ne i njegovu političku stranku.

Izvor: Reuters, BBC