Karleušina lekcija desničarima

Jelena Karleuša

Jelena Karleuša estradna pevačica, skandal majstor, koja je napravila karijeru usred za estradu zlatnih 90-ih, uzburkala je javnost u Srbiji svojom kolumnom u listu Kurir.

Ona je javno podržala Paradu ponosa u Beogradu i sasula mnogo toga u lice patrijarhalnoj, licemernoj Srbiji ne štedeći ni svoje najbliže, nazvavši svog mačo supruga tipičnom Srbendom.

Karleuša je odjednom postala lik poželjan na tribini Liberalne partije Čedomira Jovanovića, u jednom danu je gostovala u dve najprestižnije emisije TV B92: bila je gošća Jugoslava Ćosića u nedelju u podne i Olje Bećković u nedelju uveče.

Kako sama Jelena Karleuša objašnjava senzaciju koju prati njena kolumna?

“Bilo je šokantno u čitavoj mojoj kolumni što ja znam uopšte da pišem. A onda što sam napisala istinu koju, na žalost, niko ne sme da kaže ili je govori načinom na koji niko ne razume”, kaže Karleuša.

Pitali smo popularnog kolumnistu lista Danas književnika Svetislava Basaru kako mu se dopada kolumnistkinja Jelena Karleuša?

“Upravo sam danas pročitao jednu, pa ona je duhovita žena. Vrlo lepo. Prijatno sam iznenađen."


RSE: Ne može se reći da vi niste provokativni, pa ipak ne izazivate takvu senzaciju.

Basara: Nema senzacije ali ja nisam ni pevač. Da moje kolumne piše Mitar Milić to bi sigurno izazvalo mnogo veći efekat. Jelena Karleuša jednostavno zastupa određene ideje i političke poglede koji su jako dobri.

Jelena Karleuša
RSE: Znači, ona je vaša koleginica?

Basara: Naravno.

RSE: I viste ponosni da imate takvu koleginicu?

Basara: Da.

“Zašto je to diglo toliku prašinu? Pa, upravo zato što se nije očekivalo da ta vrsta tako otvorenog suprodstavljanja tim patrijarhalnim kulturnim obrascima dodje iz takvog okruženja kao što je Karleušino, pa još pri tome iz jednog tabloida koji , kao i svi naši politički tabolidi, uglavnom zastupa desno konzervativno stajalište. I ta njena kolumna dolazi do jednog profila publike do kojeg ne dolazi nešto što bi rekao neko poput mene ili, ne daj bože, napisao...koja ne čita takozvane ozbiljne novine, koja se ne zamara mnogo razmišljanjem o takvim stvarima a koja je negde po nekom automatizmu sklona da prihvati predrasude koje je ponela od kuće, sa ulice, iz škole...a među kojima su i ksenofobija i verska zatucanost, pa i homofobija... ”
, kaže Teofil Pančić kolumnista lista Vreme, koga možete čitati i na web sajtu našeg Radija.

S jedne Jeca, s druge Ceca


Ivana Kronja, teoretičarka kulture koja je napisala knjigu o estradi u 90-im ima manje razumevanja od prethodnih sagovornika za iskorak Jelene Karleuše u novu ulogu-kolumnistkinje koja uči svoje fanove toleranciji prema drugačijima.

“Ono što mi se čini da se dešava jeste jedna estradizacija, tabloizacija ozbiljnih političkih tema. Ona je bila jedna od ikona turbo folka 90-ih godina i sama je podržavala izrazito antidemokratske, desničarske ideje, da bi sada, preko noći, postala nekakav idol neke druge političke Srbije"
, smatra Koronja.

Teofil Pančić poredi najnoviju ulogu Jelene Karleuše na srpskoj sceni sa transformacijom jedne hrvatske estradne zvezde:
Karleuša: Srbija se deli na dva pola! Na dobre ljude i na stoku, koja nas vuče dole! Na Čedu sa jedne strane i jednog Palmu sa druge strane! Sa jedne strane imate Jecu, sa druge Cecu!


“Pomalo slično onome što se pre nekoliko godina dešavalo u Hrvatskoj sa Severinom koja je odjednom od jedne estradne lutke počela da pokazuje znakove društvene osvećenosti i da počinje da govori o stvarima o kojima se ne očekuje da govori neko sa estrade.“

Majda Puača aktivistkinja beogradskog Gvir-a kaže da je njena zasluga “što je ona nekim skroz prostim rečnikom, psovkama uspela da uradi nešto što političari i aktivisti i cela javnost nije uspela da uradi sve ovo vreme uoči Parade ponosa”.

Svetlana Logar iz Ipso Stratedžik marketinga kaže da bi bilo zanimljivo napraviti jedno istraživanje koje bi pokazalo “da li je njena publika, da li je taj deo populacije Srbije skloniji da promeni mišljenje o Jeleni Karleuši ili je skloniji da se zamisli nad time što ona govori i nakoji način to uopšte doživljava”.

Za kraj još jedna Karleušina iznenađujuća dijagnoza:

“Srbija se deli na dva pola! Na dobre ljude i na stoku, koja nas vuče dole! Na Čedu sa jedne strane i jednog Palmu sa druge strane! Sa jedne strane imate Jecu, sa druge Cecu! Ko smo mi danas? Jedan dan je nas 100.000 na Đinđićevoj sahrani, sutra je tih istih 100.000 na koncertu Legijine kume.”


Objašnjenje: Čeda je Čedomir Jovanović predsednik LDP, stranke koja najdoslednije zastupa stavove građanske opcije a Palma je Dragan Marković vođa Jedinstvene Srbije, koalicinog partnera vladajuće Demokratske stranke, koji je svoju homofobiju javno iskazivao ne birajući reči i poručujući da će sa svojom porodicom na dan Parade ugasiti sve TV i radio aparate u kući. Jeca je Jelena Karleuša a Ceca Svetlana Ražnjatović, folk pevačica, Arkanova udovica.