Hoće li krstareće rakete JASSM uticati na rat u Ukrajini?

Ovo je AGM-158 raketa vazduh-zemlja, koja se češće naziva JASSM.

U izvještaju od 15. avgusta se navodi da je Bijela kuća "otvorena" za slanje pošiljki krstarećeg projektila u Ukrajinu. Stručnjaci sa kojima je Radio Slobodna Evropa (RSE) razgovarao kažu da bi rakete, ukoliko budu osigurane, mogle imati značajan ali i ograničen uticaj na rat.

Lansiranje JASSM rakete iz bombardera američkog ratnog vazduhoplovstva Lancer tokom vježbe.

Justin Bronk, viši naučni saradnik Instituta Royal United Services, rekao je za RSE, ako bi Washington lansirao rakete iz vazduha, one bi "vjerovatno proširile trenutne kapacitete Ukrajine za napad na fiksne ciljeve kao što su vazdušne baze, komandni centri i logistička čvorišta širom Krima i drugih okupiranih teritorija".

JASSM u letu tokom testiranja, 2010. godine.

Međutim, Bronk ističe da su rakete "preskupe i rijetke da bi se koristile za uništavanje stvari u dovoljnom obimu da naprave odlučujuću razliku na bojnom polju. One su alat i pojačivač sile, a ne čarobni metak". Cijena jednog JASSM projektila je oko 700.000 dolara.

Ostaci sirijskog kompleksa Al-Bagdadija, 2019. godine.

JASSM je ušao u službu američkog ratnog vazduhoplovstva 2009. godine i prvi put je korišten u Siriji u borbama 2018. Upotreba projektila došla je do izražaja 2019. kada je nekoliko JASSM-a sravnilo sa zemljom kompleks Abua Bakra al-Baghdadija, vođe militantne organizacije tzv. Islamske države.

Udar JASSM-a na lažni bunker tokom testiranja, 2009. godine.

Osnovna verzija JASSM-a ima domet od 370 kilometara i sadrži bojevu glavu od 450 kilograma unutar trupa od 4,3 metra. Te specifikacije stavljaju JASSM u istu klasu kao i anglo-francuski projektil Storm Shadow, koji je Ukrajina već koristila, posebno u napadu 2023. na sjedište ruske crnomorske flote na Krimu.

Raketa JASSM u bazi vazdušnih snaga, 2015. godine.

Bronk ocjenjuje da će uticaj ovog oružja zavisiti i od toga hoće li Washington dozvoliti da se ono koristi unutar Rusije. "Treba zapamtiti da oružje za napade dugog dometa poput krstarećih raketa ne pobjeđuje u ratovima; ono nameće troškove i prisiljava protivnika na neefikasno raspršivanje logistike, komandnih čvorišta i drugih ključnih sredstava".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posmatra prelet borbenih aviona F-16 na neodređenoj lokaciji u Ukrajini, 4. avgusta 2024.

JASSM rakete se mogu lansirati iz borbenih aviona F-16, koje Ukrajina sada posjeduje. Rakete "standoff" dobile su naziv po sposobnosti da se ispaljuju izvan dometa većine protivvazdušnih sistema odbrane.

Američki vojnik postavlja JASSM u odjeljak za bombe aviona.

Phillips P. O'brien, koji vodi popularni Substack fokusiran na rat u Ukrajini, rekao je za RSE da vjeruje da će se o raketama tek voditi rasprave budući da "JASSM ima tehnologiju koje [SAD] ne bi željele da završi u pogrešne ruke", kaže on i dodaje da bi se to "vjerovatno moglo prevazići ako bi se Ukrajincima dale ranije verzije ove rakete".