U zemljotresu u Japanu poginulo je najmanje 48 ljudi

Ova fotografija iz zraka prikazuje štetu u gradu Suzu, prefektura Ishikawa, 2. januara 2024., dan nakon što je veliki zemljotres jačine 7,5 stepeni Rihterove skale pogodio regiju Noto u prefekturi Ishikawa.

Snažan potres koji je prvog dana 2024. godine pogodio centralni Japan usmrtio je najmanje 48 ljudi, a potraga za preživjelima pod ruševinama se nastavlja. Najmanje 45.000 domova je bez struje.

Razmjeri štete i broj žrtava dan nakon potresa i dalje su nepoznati.

Japan je 1. januara ujutro pogodilo više od 50 potresa jačine do 7,6 stepeni po Richteru, koji je izazvao materijalne štete, ali još nema podataka o povrijeđenim. Prvobitno izdato upozorenje za razorni cunami povučeno je.

Potresi su krenuli u 7.10 sati po lokalnom vremenu, a izmjerene su magnitude od 3,1 do 7,6 po Richteru. Epicentar većine potresa bio je u blizini Notoa u prefekturi Ishikawa uz zapadnu obalu Japana.

Nakon što je neposredno poslije zemljotresa upozoreno na mogući cunami sa talasima do pet metara visine, Japan je tokom dana 1. januara umanjio "veliko upozorenje na cunami" za poluotok Noto u Ishikawi.

Umjesto toga, izdato je manje ozbiljno "upozorenje na cunami" za to područje.

Automobil prolazi pored srušene drvene kuće u gradu Šika, prefektura Ishikawa, 2. januara 2024. godine, dan nakon što je veliki zemljotres jačine 7,5 stepeni Rihterove skale pogodio oblast Noto.

Hiljade pripadnika vojske, vatrogasaca i policajaca iz cijele zemlje poslane su u najteže pogođeno područje na poluotoku Noto u prefekturi Ishikawa.

Međutim, napori spašavanja ometeni su teško oštećenim i blokiranim cestama, a vlasti kažu da im je teško procijeniti puni obim štete.

Obustavljene su mnoge željezničke linije, trajekti i letovi u to područje. Aerodrom Noto zatvoren je zbog oštećenja piste, terminala i pristupnih cesta.

"Potraga i spašavanje onih koji su pogođeni potresom je borba s vremenom", rekao je premijer Fumio Kishida tijekom hitnog sastanka 2. januara.

Kishida je rekao da je spasiocima vrlo teško doći do sjevernog vrha poluotoka Noto zbog uništenih puteva i da je helikopterska potraga otkrila mnoge požare i veliku štetu na zgradama i infrastrukturi.

Vatrogasci se bore s požarima u nekoliko gradova i pokušavaju osloboditi još ljudi zarobljenih u srušenim zgradama, objavila je japanska agencija za upravljanje požarima i katastrofama.

prvog dana 2024. godine Više od 50 potresa do 7,6 stepeni pogodilo je Japan