Ministrica vanjskih poslova Japana u Kijevu: Tokio nastavlja pomagati Ukrajini

Ministrica Japana Yoko Kamikawa i njen ukrajinski kolega Dmitro Kuleba, Kijev, Ukrajina, 7. januara 2024.

Šefica japanske diplomatije Yoko Kamikawa boravi u nedjelju u Kijevu u posjeti sa namjerom da pokaže da je Tokio "odlučan" da nastavi pomagati Ukrajini protiv Rusije, nakon gotovo dvije godine rata.

Kamikawa, prvi visoki strani zvaničnik koji je posjetio Ukrajinu ove godine, sastala se sa kolegom Dmitrom Kulebom i posjetila Buču i Irpin, gradove u blizini Kijeva koji su bili poprište zločina koji se pripisuju ruskoj vojsci.

"Japan je odlučan podržati Ukrajinu kako bi se mir vratio u ovu zemlju", rekla je ona tokom zajedničke pres-konferencije priređene iz preventivnih razloga u podzemnom skloništu od bombardovanja.

Japan će nastaviti da jača saradnju s Ukrajinom, rekla je Kamikawa i objavila da je Tokio dao Ukrajini 37 miliona dolara (oko 33,8 miliona eura) za nabavku sistema za detekciju dronova.

Kuleba je istakao da su Ukrajini potrebni ne samo borbeni avioni F-16, već i novi protivvazduhoplovni odbrambeni sistemi da bi se izborila sa ruskim napadima.

"Svakog dana ukrajinske gradove uništavaju ruski projektili i bespilotne letjelice. Ne mogu da nas zarobe, pa pokušavaju da nas unište. Neće uspjeti", rekao je on.

Ova posjeta prvobitno nije bila najavljena u zvaničnom programu dvosedmične turneje koju je u petak počela Kamikawa: Poljska, Finska, Švedska, Holandija, SAD, Kanada, Njemačka i Turska.

Japan će u februaru biti domaćin konferencije o rekonstrukciji privrede Ukrajine, kojoj planira da prisustvuje njen premijer, Denis Šmigal.

Tokio je osudio rusku invaziju na Ukrajinu početkom 2022. godine i učestvuje u zapadnim sankcijama Moskvi.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.