Japan signalnim raketama upozorio ruski špijunski avion da napusti vazdušni prostor

Japanski avioni na ostrvu Hokaido

Japanske vlasti su saopštile da su njihovi ratni avioni koristili signalne rakete da upozore ruski izviđački avion da napusti severni japanski vazdušni prostor u ponedeljak, 23. septembra.

Japanski ministar odbrane Minoru Kihara rekao je novinarima da je ruski avion Il-38 probio vazdušni prostor Japana iznad ostrva Rebun, nedaleko od obale najsevernijeg glavnog ostrva u zemlji Hokaido, do jednog minuta u tri slučaja, tokom svog petosatnog leta u toj oblasti.

Do incidenta je došlo dan nakon što je zajednička flota kineskih i ruskih ratnih brodova oplovila japanske severne obale. Kihara je kazao da bi kršenje vazdušnog prostora moglo biti povezano sa zajedničkom vojnom vežbom koju su Rusija i Kina najavile ranije ovog meseca.

Japan je aktivirao neodređeni broj borbenih aviona F-15 i F-35, koji su prvi put koristili signalne rakete nakon što je ruska letelica očigledno ignorisala njihova upozorenja, rekao je Kihara.

"Kršenje vazdušnog prostora bilo je krajnje žalosno", istakao je japanski minister odbrane. On je rekao da je Japan uložio "snažan protest" Rusiji diplomatskim kanalima i zahtevao preventivne mere.

"Sprovešćemo naše operacije upozorenja i nadzora dok posvećujemo veliku pažnju njihovim vojnim aktivnostima", rekao je on.

Kihara je rekao da je upotreba signalnih raketa legitiman odgovor na kršenje vazdušnog prostora i "planiramo da ga koristimo bez oklevanja".

Japanski odbrambeni zvaničnici su veoma zabrinuti zbog rastuće vojne saradnje između Kine i Rusije i sve snažnijeg delovanja Kine oko japanskih voda i vazdušnog prostora. Zbog toga su vlasti u Tokiju znatno ojačali odbranu jugozapadnog Japana, uključujući udaljena ostrva koja se smatraju ključnim za japansku strategiju odbrane u regionu.

Ranije u septembru, ruski vojni avioni su leteli oko južnog japanskog vazdušnog prostora. Kineski izviđački avion I-9 nakratko je narušio južni vazdušni prostor Japana krajem avgusta.

Pročitajte i ovo: Protesna nota Japana nakon što je kineski avion narušio japanski vazdušni prostor

Kineski nosač aviona Liaoning, u pratnji dva razarača, plovio je između najzapadnijeg japanskog ostrva Jonaguni i obližnjeg Iriomotea, prošavši blizu japanskih voda.

Prema izveštaju japanskoj vojsci, u periodu između aprila 2023. i marta 2024. godine, bila je prinuđena da podigne svoje avione 669 puta, od toga oko 70 odstvo vremena protiv kineskih vojnih aviona koji su leteli u blizini, iako to nije uključivalo kršenje vazdušnog prostora.

Tokio i Moskva su u teritorijalnom sporu oko grupe ostrva pod kontrolom Rusije, koja je bivši Sovjetski Savez oduzeo Japanu na kraju Drugog svetskog rata. To sprečava dve zemlje da potpišu mirovni sporazum kojim se formalno okončaju njihova ratna neprijateljstva.

Pročitajte i ovo: Kurilska ostrva prepreka mirovnom sporazumu Rusije i Japana
Izvor: AP