Japan oslobodio osuđenog na smrt posle pola veka u zatvoru

Ivao Hakamada sa sestrom Hideiko, Tokio, Japan, novembar 2019.

Sud u Japanu oslobodio je 88-godišnjaka koji je najduže na svetu čekao na izvršenje smrtne kazne jer je utvrđeno da su dokazi protiv njega lažni, preneo je 26. septembra BBC.

Ivao (Iwao) Hakamada proglašen je 1968. krivim za ubistvo poslodavca i njegove porodice, supruge i dvoje dece tinejdžera, u fabrici tradicionalne miso supe 1966. godine u Tokiju.

Pre godinu dana počelo mu je ponovno suđenje zbog sumnje da su istražitelji podmetnuli dokaze zbog kojih je osuđen za četvorostruko ubistvo. U ponovljenom procesu utvrđeno je da DNK pronađena u krvi na odeći žrtava nije Hakamadina.

Ivao Hakamada, bivši profesionalni bokser, pre 56 godina priznao je ubistvo tokom dvadesetodnevnog ispitivanja tokom kog je bio tučen ali je na suđenju povukao priznanje.

Organizacije za ljudska prava kritikovale su praksu japanskog tužilaštva da prihvati priznanja data u istrazi tvrdeći da ih policija iznuđuje batinama.

'Banzai' po saopštavanju nove presude

Završni dan suđenja 26. septembra u Tokiju privukao je ogromnu pažnju japanske javnosti. Kako je preneo AP, oko 500 ljudi čekalo je u redu da zauzme mesto u lokalnoj sudnici.

Kada je saopštena presuda Hakamadini podržavaoci ispred suda su uzvikivali ’banzai’ – ’ura’ na japanskom.

Hakamada je peti osuđenik na smrtnu kaznu u Japanu od Drugog svetskog rata kom je omogućeno ponavljanje suđenja.

Nije bio u sudnici zbog lošeg psihičkog stanja. Od 2014. godine kada je pušten iz zatvora i odobreno mu ponovljeno suđenje o njemu se brine njegova 91-godišnja sestra Hideiko.

Navodi se da su se decenije pritvora, uglavnom u samici, i stalna pretnja pogubljenja značajno odrazile na Hakamadino mentalno zdravlje.

BBC podseća da je Hakamada radio u fabrici za preradu miso supe 1966. kada su tela poslodavca, njegove supruge i dvoje dece izvučena iz požara u kući u Šizuoki zapadno od Tokija. Istražitelji su utvrdili da je svo četvoro prethodno izbodeno na smrt.

Vlasti su Hakamadu optužile da ih je ubio, zapalio im kuću i ukrao 200.000 jena u gotovini.

Veruje se da je njegovo priznanje zločina iznuđeno jer su ispitivanja sa premlaćivanjem trajala i po 12 sati dnevno.

Tužioci su kao glavni dokaz protiv njega navodili odeću pronađenu u fabrici koja je bila umrljana krvlju ali su Hakamadini advokati to osporavali kao dokaz.

Oni su tvrdili da se DNK pronađen na toj odeći ne poklapa sa Hakamadinim i sugerisali da je policija mogla da podmetne dokaze protiv njega.

Njihov argument bio je dovoljan da sudija Hiroaki Murajama naloži ponovno suđenje.

„Nepravedno je dalje zadržavati optuženog u pritvoru jer je mogućnost njegove nevinosti postala jasna do razumnog stepena“, rekao je 2014. sudija Murajama.

Osim što je Hakamadu proglasio nevinim, Murajama je zaključio i da su krunski dokazi tužilaca izmišljeni.

Japan i Sjedinjene Američke Države dve su demokratske države koje imaju smrtnu kaznu.

Pročitajte i ovo: UN-ovi stručnjaci uznemireni porastom pogubljenja u Iranu