Protesna nota Japana nakon što je kineski avion narušio japanski vazdušni prostor

Japanski borbeni avioni, ilustrativna fotografija

Japanska vlada uložila je protestnu notu Pekingu zbog toga što je kineski izviđački avion narušio njegov vazdušni prostor 26. avgusta i primorao ga da podgine borbene avione, saopštili su zvaničnici.

Kineski izviđački avion I-9 kružio je dva minuta iznad ostrva Dandžo kod jugozapadne obale glavnog južnog japanskog ostrva Kjušu, saopštio je Zajednički štab japanskih snaga za samoodbranu, dodajući da zvaničnici analiziraju najnoviju kinesku vojnu aktivnost.

Zajednički štab saopštio je da je Japan ubacio borbene avione koji su upozorili kineski avion da izađe iz vazdušnog prostora.

Pročitajte i ovo: Kremlj kaže da Japan ne želi da razvija odnose sa Rusijom pozivom građanima da je izbegavaju

Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju navelo da je zamenik japanskog ministra spoljnih poslova Masataka Okano pozvao vršioca dužnosti kineskog ambasadora Ši Jonga zbog kršenja vazdušnog prostora.

Okano je takođe zahtevao da Kina preduzme preventivne korake kako bi izbegla ovakve incidente.

Japanski odbrambeni zvaničnici su sve više zabrinuti zbog rastuće vojne saradnje između kineskih i ruskih vazduhoplovnih snaga i sve snažnijeg delovanja Kine oko japanskih voda i vazdušnog prostora.

To je dovelo do toga da Tokio značajno ojača odbranu jugozapadnog Japana, uključujući udaljena ostrva koja se smatraju ključnim za japansku strategiju odbrane u regionu.

Izvor: AP