Jakšić: Ramina izjava pritisak na Brisel

Boško Jakšić

Albanski premijer Edi Rama meša teze, podvlači spoljno politički analitičar Boško Jakšić. Njegove izjave, te pominjanje bilo kakve ideje o ujedinjenju Albanaca, Jakšić vidi kao metod pritiska usmeren ka Briselu. Jakšić, poznat kao kritičar politike srpskog premijera Aleksandra Vučića, ovog puta smatra da su Vučićeve reakcije u skladu sa onim što su principi na kojima se insistira iz EU.

“Potpuno je nerealno, jer se Evropska unija, kao što znamo, zalaže da Kosovo kao nezavisna država bude jednoga dana punopravna članica EU. Kao što se zalaže i za Albaniju. Dakle, ona prepoznaje dva različita entiteta. To je jedna kombinatorika koja je isključivo u funkciji pritiska i koja je u slučaju realne politike neostvarljiva i sa stanovištva Brisela. Tako da je ovo što govori premijer Vučić potpuno isti stav koji ima EU”, kaže naš sagovornik.

RSE: Kada kažete da ovo ima funkciju pritiska, na koga mislite da je usmeren taj pritisak?


Jakšić: Na Brisel.

RSE: Kako bi se ubrzali evrointegracijski procesi Albanije?


Jakšić: Jeste. Kako bi možda išli malo brže ili da im se malo “progleda kroz prste” i onda se faktički preti rušenjem reda koji postoji u čekanju za EU, u kome su Kosovo i Albanija nezavisne države, a ne zajednička država svih Albanaca, to jest “Velika Albanija”.

RSE: Kako se u to uklapa izjava, reklo bi se rezignacije, Ivice Dačića koji kaže – i kada bismo priznali Kosovo, ne bismo postali deo EU?


Jakšić: Ne znam koji su motivi jednog takvog pesimizma ministra Dačića, jer znamo da, prema onome kako stvari sada stoje, pitanje kosovskog problema najveća prepreka ulaska Srbije u EU. Sve ostalo se paralelno rešava uspešnim ili manje uspešnim reformama, ali to je jedan proces. Reći da nećemo ući u EU i ako rešimo kosovski problem, čini mi se da bi učinilo zadovoljnom samo Moskvu.