EP: Pogrešna odluka Francuske da blokira ukidanje viza za Kosovo

Izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamentu je ponovila da je Kosovo ispunilo sve uslove za liberalizaciju viznog režima, a da Evropska unija nije izvršila svoje obaveze

Izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola von Cramon je izrazila nadu da će u narednom periodu pozicija unutar Evropske unije po pitanju liberalizacije viznog režima za Kosovo, posebno u Francuskoj, biti manje polarizovana.

Ona je 29. juna na konferenciji za novinare u Prištini ocenila pogrešnom odluku Francuske da blokira proces dobijanja bezviznog režima za Kosovo.

Ponovila je da je Kosovo ispunilo sve uslove za liberalizaciju viznog režima, a da Evropska unija nije izvršila svoje obaveze, čime "gubi kredibilitet".

Pročitajte i ovo: Za građane Kosova i 'vizni karantin'

Ipak, von Cramon je rekla i da Kosovo treba da nastavi sa borbom protiv korupcije i da sprovodi reforme, kako bi Francuska promenila svoj stav.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se proces liberalizacije viznog režima poveže sa dijalogom Kosova i Srbije, Viola von Cramon je rekla da ona o tome nema nikakvih informacija uz objašnjenje da ova dva pitanja do sada nisu bila povezana.

Francuska je jedna od najskeptičnijih zemalja kada je u pitanju ukidanja viznog režima za građane Kosova.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti se 23. juna u Parizu sastao sa predsednikom Francuske Emanuleom Makronom (Emmanuel Macron), nakon čega je samo potvrdio da Francuska nije promenila stav po pitanju liberalizacije viznog režima za Kosovo.

Pročitajte i ovo: Macron s Kurtijem: Srbija i Kosovo da pronađu kompromisno rešenje

Premijer Kurti je tada rekao da su tu i druge zemlje koje su skeptične po pitanju vizne liberalizacije, poput Holandije, i da rade na tome da one promene svoje stavove.

Kosovu se bezvizni režim obećava još od 2011. godine.

Evropska komisija je pre tri godine preporučila ukidanje viznog režima za Kosovo i to je izglasano i u Evropskom parlamentu, ali konačna odluka sada zavisi od Saveta ministara EU.

Građani Kosova su jedini u regionu koji ne mogu slobodno da se kreću u Šengen zoni.