Izraelci na protestima zatražili prekid vatre sa Hamasom

Mirovni protest u Tel Avivu, 15. jun 2024.

Desetine hiljada ljudi demonstriralo je u subotu uveče širom Izraela zahtevajući prekid vatre u ratu Izraela i palestinskog Hamasa, preneo je AP.

U još jednom u nizu protesta okupljeni, uključujući i rođake talaca zatočenih u Pojasu Gaze, apelovali su sa ulica Tel Aviva 17. avgusta da se vrate članovi njihovih porodica i da premijer Benjamin Netanjahu i njegov pregovarački tim što pre postignu mirovni sporazum.

Visoki zvaničnik administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena rekao je u petak novinarima da posrednici iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Katara i Egipta veruju da konačni američki predlog za prekid vatre premošćuje preostali jaz između Izraela i Hamasa, koji SAD i Evropska unija smatraju terorističkim.

Veruje se da je 111 od 251 talaca koje je oteo Hamas u napadu na jug Izraela 7. oktobra zatočeno u Gazi, uključujući 39 za koje je izraelska vojska potvrdila da nisu više živi.

Hamas je pustio 105 civila tokom sedmodnevnog primirja krajem novembra. Četvoro ih je oslobođeno pre toga. Sedmoro talaca oslobodili su izraelski vojnici.

Ispitivanja javnog mnjenja u Izraelu pokazuju da 63 odsto Izraelaca podržava sporazum dve strane o taocima i da se 12 odsto protivi.

Pročitajte i ovo: Lideri Francuske, Nemačke i Britaniji traže da se više ne odlažu pregovori o prekidu vatre u Gazi