Izraelska vojska ubila dvojicu naoružanih Palestinaca na Zapadnoj obali

Izraelski vojnici u patroli nedaleko od Tulkarma gdje su ubijena dva Palestinca, 5. oktobar 2023.

Izraelske snage su ubile dvojicu naoružanih Palestinaca tokom sukoba na okupiranoj Zapadnoj obali u četvrtak, 5. oktobra, dok je pet vojnika ranjeno, saopštili su izvori sa obje strane.

Dvojica Palestginaca su bili u vozilu iz kojeg su ispaljeni meci na izraelsko vozila blizu grada Tulkarm, saopšteno je iz vojske. Navodi se da su nakon potjere, vojnici upucali obojicu Palestinaca u razmjeni vatre te su iz njihovog vozila oduzeli automatsku pušku.

Islamistička grupa Hamas je saopštila da su ubijeni Palestinci, stari 23 i 27 godina, bili njihovi članovi.

Hamas i druga naoružana grupa, Palestinski islamistički džihad, kaže da su odnijeli žrtve izrael, u zasjedi oružjem i bombama u drugom sukobu u Tulkarmu.

Vojska je rekla da je petoro izraelskih vojnika povrijeđeno u incidentu, te da je priveden palestinski militant. Islamistički džihad je naveo da je jedan od njihovih članova uhapšen.

Pročitajte i ovo: Izraelska naselja na Zapadnoj obali - nelegalna, legalna ili nelegitimna?

Na Zapadnoj obali, jednoj od teritorija gdje Palestinci žele da steknu državnost, zabilježen je porast nasilja prethodnih mjeseci, dok traje skoro deceniju dug zastoj u mirovnim pregovorima uz posredništvo Sjedinjenih Država.

Izvor: Reuters