Izrael naredio Španiji da obustavi konzularne usluge Palestincima

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac na sednici Savetaa bezbednosti UN, 11. mart 2024.

Izrael je u ponedeljak saopštio da je naložio španskom konzulatu u Jerusalimu da prestane da nudi konzularne usluge Palestincima od 1. juna, kao "kaznenu" meru zbog toga što je Madrid priznao palestinsku državu.

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela saopštilo je da je španski konzulat u Jerusalimu "ovlašćen da pruža konzularne usluge samo stanovnicima konzularnog okruga Jerusalima, i da nije ovlašćen da pruža usluge ili obavlja konzularne aktivnosti za stanovnike Palestinske uprave".

Direktiva je na snazi od 1. juna, navodi se u saopštenju ministarstva.

Pročitajte i ovo: Norveška, Španija i Irska najavile da će priznati palestinsku državu, Izrael opozvao ambasadore

Ministar spoljnih poslova Izrael Kac naveo je u odvojenom saopštenju da je "primenio preliminarne kaznene mere protiv španskog konzulata u Jerusalimu pošto je španska vlada priznala palestinsku državu".

"Nećemo trpeti ugrožavanje suvereniteta i bezbednosti Izraela", naveo je Kac.

On je dodao da "neće biti u kontaktu sa Palestincima" ko, kako je naveo, nagradi Hamas – kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom – i "pokuša da uspostavi palestinsku terorističku državu".

Španija je jedna od evropskih zemalja koja je najviše kritikovala Izrael zbog rata u Pojasu Gaze.

Prošle nedelje su Španija, Irska i Norveška objavile odluku da priznaju Državu Palestinu od utorka, 28. maja, što je naišlo na oštre ukore Izraela.

Španski ministar inostranih poslova Hoze Manuel Albares opravdao je u nedelju odluku svoje vlade da prizna palestinsku državu.

On je u Briselu rekao da je priznanje "pravda za palestinski narod (i) najbolja garancija bezbednosti za Izrael".

Pročitajte i ovo: Bar-Yaacov: Palestinska država bi učinila Izrael bezbednijim

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell) u nedelju je takođe primio palestinskog premijera Mohameda Mustafu na razgovorima o jačanju Palestinske upravi palestinskog predsednika Mahmuda Abasa kako bi preuzela vlast u Pojasu Gaze od Hamasa.

"Jaka" Palestinska uprava je potrebna za postizanje mira na Bliskom istoku, rekao je Borel neposredno pre nego što je krenuo na sastanak sa Mustafom.

Španija je u subotu takođe zahtevala od Izraela da se pridržava naredbe najvišeg suda UN da odmah prekine svoje bombardovanje i kopneni napad na grad Rafa u Gazi.

Pročitajte i ovo: Najviši sud UN-a naredio Izraelu da zaustavi ofanzivu u Rafi

U slučaju koji je pokrenula Južna Afrika u kojem se navodi da izraelski napad na Pojas Gaze predstavlja "genocid", Međunarodni sud pravde naredio je Izraelu u petak da "odmah zaustavi" kopnenu i vazdušnu ofanzivu u Rafi.

Izvor: Reuters