Rusija tvrdi da se izraelski plaćenici bore u Ukrajini

Marija Zaharova, portparolka ministarstva inostranih poslova Rusije

Portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova rekla je u srijedu 4. maja da se plaćenici iz Izraela bore zajedno sa desničarskom regimentom Azov u Ukrajini, što je dalje zaoštrilo tenzije sa Izraelom nakon što je Rusija sugerisala da je Adolf Hitler imao "jevrejske krvi".

"Izraelski plaćenici su praktično rame uz rame sa militantima Azova u Ukrajini", rekla je Marija Zaharova za Sputnjik, medij koji podržava Kremlj u radijskom intervjuu.

Za Azov se čulo 2014. kada su njegovi ultradesničarski aktivisti uzeli oružje u ruke kako bi se borili protiv proruskih separatista na istoku Ukrajine u Donbasu, ali su od tada došli pod komandu ukrajinske vojske.

Pročitajte i ovo: Rusija optužuje Izrael da podržava 'neonaciste' u Ukrajini

Oni se bore zajedno sa ukrajinskom vojskom protiv ruskih trupa nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Članovi Azova su dio pokreta otpora Ukrajinaca u lučkom gradu Mariupolju koji su okruženi u čeličani Azovstal.

Sugestijama da se Izraelci bore zajedno sa jedinicama Azova, koje Rusija vidi kao "fašiste" i "naciste", Moskva dalje zaoštrava tenzije koje su počele nakon što je ministar inostranih poslova Sergej Lavrov u nedelju, 1. maja rekao da je Hitler imao "jevrejske krvi".

Njegove izjave su izazvale su bijes u Izraelu koji je njegovu izjavu nazvao "neoprostivom" i "strašnom istorijskom greškom".

Ministar inostranih poslova Rusije je u utorak, 3. maja optužio Izrael da podržava "neonacistički režim u Kijevu".

Ukrajinski predsjednik Vilodimir Zelenski koji je Jevrejin u izjavi od 2. maja je rekao:

"Ministar inostranih poslova Ruske Federacije otvoreno i besramno govori da su najveći antisemiti navodno bili među samim Jevrejima i da je Hitler navodno imao jevrejske krvi. Kako se tako nešto može reći uoči godišnjice poraza nacizma? Ove riječi znače da ruske visoke diplomate okrivljuju Jevreje za nacističke zločine."

Izvor: AFP