Lapid upozorio Rusiju da bi zatvaranje Jevrejske agencije nanijelo štetu odnosima

Yair Lapid

Predsjednik izraelske prijelazne vlade Yair Lapid upozorio je Rusiju da ne zatvara ured Jevrejske agencije u toj zemlji, ocijenivši da bi to moglo negativno utjecati na diplomatske veze Moskve i Jerusalema.

Otvorenom Lapidovom upozorenju Moskvi prethodili su nedavni potezi ruskih vlasti protiv neprofitne izraelske organizacije čiji je zadatak da pomaže i ohrabruje imigraciju Jevreja u Izrael.

Ministarstvo pravde Rusije je prošle sedmice zvanično pozvalo na obustavu aktivnosti Jevrejske agencije u Rusiji jer je navodno prekršila više lokalnih zakona, prenose izraelski mediji.

Izrael, međutim, vjeruje da to nije posljedica kršenja zakona već osveta Moskve zbog podrške Jerusalema Ukrajini.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Jevrejska agencija obratila se Ministarstvu vanjskih poslova Izraela za pomoć, a prošle sedmice je Lapid, koji je također šef diplomacije, najavio da će poslati delegaciju u Moskvu ove sedmice da razgovara s ruskim dužnosnicima i 24. jula su se članovi delegacije sastali u njegovom kabinetu prije nego što otputuju.

"Premijer Lapid je rekao na sastanku da su veze s Rusijom važne za Izrael. Jevrejska zajednica u Rusiji je velika i važna i pominje se u svakom razgovoru s administracijom u Moskvi. Zatvaranje ureda Jevrejske agencije bio bi težak događaj, koji bi imao posljedice po te veze", navedeno je u saopćenju Lapidovog kabineta.

U izraelskoj delegaciji će biti predstavnici premijerovog kabineta, Vijeća za nacionalnu sigurnost, ministarstava za vanjske poslove, pravde i za imigraciju i integraciju.

Ruske vlasti su u junu obavijestile Jevrejsku agenciju da planiraju zakonske mjere protiv nje ako ne prihvati više zahtjeva.

Nedavno upozorenje preraslo je u praktične korake nakon što se Ministarstvo pravde obratilo sudu u Moskvi, tražeći raspuštanje agencije, prenijeli su ruski mediji.

Kako je navedeno, zahtjev je upućen zbog kršenja zakona, a ruski mediji su objavili da agencija prikuplja i prenosi podatke o ruskim građanima i preliminarno ročište je zakazano za 28. juli.

Pročitajte i ovo:

Rusija tvrdi da se izraelski plaćenici bore u UkrajiniRusija optužuje Izrael da podržava 'neonaciste' u Ukrajini

Izraelski mediji navode da se takav stav Vlade Rusije smatra krajnje neuobičajenim i da je očito osveta za stav Izraela zbog invazije Rusije na Ukrajinu i izraelske napade na proiranske ciljeve u susjednoj Siriji, kojima se Moskva ponekad protivi.

U proteklim godinama, deseci hiljada ruskih građana uselilo se u Izrael, a oko 10.000 ih je došlo od početka rata u Ukrajini.

Izvor: Times of Israel