Izrael se suočava sa diplomatskom izolacijom i kritikama iz Bele kuće

Fotografija načinjena na jugu Izraela u blizini granice sa Pojasom Gaze 11. decembra 2023, prikazuje vojnike izraelske vojske kako drže položaj na brdu iznad severnog područja Gaze, usred nastavaka borbi između Izraela i militantne grupe Hamas.

Izrael se suočava sa rastućom diplomatskom izolacijom zbog ofanzive u Gazi, jer Ujedinjene nacije zahtevaju hitan humanitarni prekid vatre, a američki predsednik Džo Bajden kaže da "neselektivno" bombardovanje civila tu zemlju vodi ka sve manjoj međunarodnoj podršci, piše Glas Amerike (VOA).

Iako glasanje u Generalnoj skupštini UN kojim se traži prekid vatre nema pravnu snagu, to je do sada bio najjači znak narušavanja međunarodne podrške akcijama Izraela.

Tri četvrtine od 193 države članice glasale su za usvajanje tog predloga, a samo osam zemalja pridružilo se Sjedinjenim Državama i Izraelu u glasanju protiv.

Pre glasanja, američki predsednik Džo Bajden rekao je da Izrael još uvek ima podršku "većine sveta" za borbu protiv Hamasa, uključujući SAD i Evropsku uniju.

"Ali oni počinju da gube tu podršku neselektivnim bombardovanjem koje se dešava", rekao je Bajden.

I bliski saveznici SAD koji dele obaveštajne podatke - Kanada, Australija i Novi Zeland rekli su u zajedničkoj izjavi da "cena poraza Hamasa ne može da bude kontinuirano stradanje svih palestinskih civila".

Pročitajte i ovo: Biden: Izrael gubi podršku, Netanyahu mora promijeniti vladu

U do sada najotvorenijem razmimoilaženju američkih i izraelskih lidera, Bajden je rekao da premijer Benjamin Netanjahu mora da promeni stav vlade i da Izrael na kraju "ne može reći ne" nezavisnoj palestinskoj državi, kojoj se protive članovi izraelske vlade iz redova krajnje desnice.

Netanjahu je rekao da se Izrael ne slaže sa Vašingtonom u pogledu budućnosti Gaze nakon rata i da se protivi ideji da Gazom upravlja Palestinska uprava koju podržava Zapad i koja sada ima delimičnu samoupravu na Zapadnoj obali.

Uz intenzivne borbe koje se sada istovremeno vode i na severu i jugu Pojasa Gaze, izraelske trupe su u sredu pretrpele najveće borbene gubitke u poslednjih mesec dana, uključujući i pogibiju jednog od pukovnika.

Izraelski mediji navode da je najmanje devet vojnika ubijeno u zasedi u gradu Gazi. Među ubijenima su i pukovnici Icak Ben Basat i potpukovnik Tomer Grinberg.

Vojni radio je saopštio da su trupe koje su pretraživale niz zgrada izgubile komunikaciju sa četiri vojnika koji su se našli pod vatrom, što je izazvalo strah od moguće otmice u akciji pripadnika Hamasovih. Kada su ostali vojnici započeli akciju spašavanja, upali su u zasedu i našli se pod jakom paljbom.

Ratni avioni ponovo su bombardovali Gazu, a humanitarni zvaničnici kažu da su sa dolaskom zimskog kišnog vremena pogoršani uslovi za stotine hiljada porodica koje spavaju u improvizovanim šatorima.

Na severu Gaze, takođe su se vodile teške borbe u okrugu Džabalija, gde zdravstveni zvaničnici kažu da su izraelske snage opkolile i upale u bolnicu i pritvorile i zlostavljale medicinsko osoblje.

Na jugu, izraelske snage koje su jurišale na Kan Junis, napredovale su poslednjih dana do centra grada. Stanovnici su rekli da se tamo vode teške borbe, ali da u protekla 24 sata nije bilo daljih pokušaja napredovanja.

"Izraelski tenkovi se nisu odmakli dalje od centra grada. Oni se suočavaju sa žestokim otporom i čujemo razmenu vatre kao i eksplozije", rekao je za Rojters Abu Abdulah, otac petoro dece koji živi dva kilometra dalje.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih uslova (OCHA) saopštila je u sredu da se Gaza suočila sa "katastrofom javnog zdravlja" zbog kolapsa njenog zdravstvenog sistema i širenja zarazne bolesti koje je prouzrokovano njenom prenaseljenošću i interno raseljenog stanovništva.

Svetska zdravstvena organizacija izvestila je o velikom porastu akutnih respiratornih infekcija, dijareje, vaški, šuge i drugih prenosivih bolesti, kao i da je na teritoriji Gaze delimično funkcionalno svega 11 od 36 bolnica.

Poglavar rimokatoličke crkve, Papa Franja, ponovio je u sredu poziv na humanitarni prekid vatre u Gazi i na povratak talaca koje je oteo Hamas kada su njegovi militanti napali Izrael 7. oktobra.

"Neka obe strane nađu hrabrosti da ponovo krenu u razgovore i molim sve da hitno preuzmu posao dostavljanja humanitarne pomoći stanovništvu Gaze. Njima je to zaista potrebno. Smesta oslobodite sve taoce koji su pre nekoliko dana videli nadu u prekidu vatre. Neka prestanu ova velika stradanja Izraelaca i Palestinaca. Molim vas recite ne oružju i da miru", poručio je Papa.

Papa Franja je nastojao da održi tradicionalnu neutralnost Vatikana kada su u pitanju sukobi, ali je posebno razljutio Izraelce svojim osvrtom na rat koji je okarakterisao kao "terorizam", a da pre toga nije izričito osudio Hamas za njegov napad na Izrael 7. oktobra.