Maratonska debata u izraelskom parlamentu o reformi pravosuđa

Šatori demonstranata ispred izraelskog parlamenta u Jerusalemu, 23. juli

Izraelski poslanici su u nedjelju u napetoj atmosferi počeli maratonsku debatu o prvom ključnom dijelu sporne reforme pravosuđa pred glasanje koje se očekuje u ponedjeljak.

Masovni protesti protiv plana reforme se nastavljaju: stotine hiljada ljudi su u subotu demonstrirale širom Izraela, a hiljade u povorci došle do Jerusalema i podigle šatore da prenoće u blizini parlamenta (Knesseta).

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je još u bolnici zbog problema sa srcem.

To i niz dramatičnih događaja odredit će budućnost Izraela, konstatuje AP.

Netanjahu koji je najduže na funkciji premijera u istoriji Izraela suočen je s najozbiljnijim izazovom svom vodstvu i najgorom unutrašnjom krizom koja je potresla privredu, izazvala rascjep u vojsci, duboko podijelila ionako polarizovano društvo.

U ostrašćenom govoru na početku sjednice, Simha Rotman, glavni pokretač reforme, optužio je sudove da su arbitrarno obarajući odluke Vlade nanijeli štetu osnovama demokratije.

On je najavio obnovu demokratije u Izraelu i pozvao Knesset da odobri prijedlog zakona koji je prvi glavni dio reforme.

čitajte Netanyahu 'dobro' nakon operacije srca, protesti protiv reforme pravosuđa

Netanjahuvo zdravlje je, međutim, narušilo rutinu. Planirane posjete Kipru i Turskoj su odložene.

Očekuje se da on u nedjelju bude otpušten iz bolnice, a najavio je da namjerava da bude u Knessetu već u ponedjeljak, za vrijeme glasanja.

Poslanici će glasati o prijedlogu zakona kojim se ograničava ovlaštenje Vrhovnog suda da obara odluke vlade ako su "nerazumne" što se smatra zaštitom od korupcije i postavljenja nekvalifikovanih ljudi.

Pristalice reforme tvrde da zakon koji je sada na snazi, daje sudijama pretjerana ovlaštenja u odnosu na izabrane zvaničnike.

Protivnici reforme upozoravaju da će se novim zakonom omogućiti da vlada donosi arbitrarne odluke, postavlja nekompetentne ljude na funkcije, smjenjuje sposobne i otvori vrata korupciji.

Reformom se takođe predviđa smanjenje ovlaštenja pravosuđa, počev od ograničenja Vrhovnog suda da preispituje parlamentarne odluke do izmjene načina postavljenja sudija.

Lider izraelske opozicije Jair Lapid je u govoru u Knessetu pozvao Netanjahua da obnovi pregovore o kompromisu i pohvalio demonstrante što su se usprotivili vladi.

"Vlada je pokrenula rat iscrpljivanja protiv građana i otkrila da narod ne može biti slomljen. Mi nećemo odustati od budućnosti naše djece", rekao je Lapid.

Demonstranti iz svih slojeva društva smatraju da je reforma otimanje vlasti, a da su je podstakli politički i lični problemi Netanjahua kome se sudi za korupciju, kao i njegovim partnerima u vlasti.

Pročitajte i ovo: Hiljade Izraelaca, protivnika reforme pravosuđa, maršira ka Jerusalemu