Izraelska vojska tvrdi da za sada 'nema promjene u politici odbrane'

Glasnogovornik izraelske vojske Danijel Hagari, 16. april 2024.

Izraelska vojska saopćila je 4. augusta navečer da za sada nema promjene u politici odbrane, dok Iran i njegovi saveznici pripremaju odgovor na napade koji se pripisuju Izraelu.

"Naglašavam da se, u ovom trenutku, odbrambena politika Komande unutrašnjeg fronta nije promijenila", rekao je glasnogovornik izraelske vojske Danijel Hagari novinarima, odgovarajući na "izvještaje i glasine" da je Izrael stavljen u stanje pripravnosti.

Komanda unutrašnjeg fronta je krilo izraelske vojske koja se bavi zaštitom civila u vrijeme rata i vanrednih situacija, uključujući prirodne katastrofe.

Hagari i drugi visoki izraelski vojni i vladini zvaničnici, uključujući premijera Benjamina Netanyahua više puta su poručili da je zemlja spremna da se nosi sa svakim napadom.

Pročitajte i ovo: Netanyahu kaže da je sa Iranom već u 'ratu na više frontova'


Tenzije su veoma visoke na Bliskom istoku poslije prijetnji odgovorom Irana, palestinskog Hamasa, grupe koju Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju terorističkom, te libanskog Hezbolaha na ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea u srijedu u Teheranu.

Njegovo ubistvo pripisuje se Izraelu, što vlasti te zemlje nisu potvrdili, ali ni negirale.