Premijer Izraela pozvao na čvrst stav protiv Irana u pregovorima

Premijer Izraela Naftali Bennett

Premijer Izraela Naftali Benet (Bennett) pozvao je 5. decembra svetske sile da zauzmu čvrst stav protiv Irana u pregovorima o ograničenju nuklearnog programa Teherana.

Izrael sa zabrinutušću prati obnovu pregovora o oživljvanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

"Pozivam svaku zemlju koja pregovara sa Iranom u Beču da zauzme čvrst stav i stavi jasno do znanja Iranu da ne može istovremeno da obogaćuje uranijum i pregovara. Iran mora da plati cenu za kršenja (sporazuma)", rekao je Benet na sednici Vlade Izraela.

Pročitajte i ovo: Nuklearni pregovori ponovo u Beču, SAD i Iran sa suprostavljenim stavovima

Sam Iran je zauzeo čvrst stav prošle nedelje kada su pregovori obnovljeni u Beču, sugerišući da o svemu o čemu se ranije diskutovalo, može ponovo da se pregovovara.

Ta zemlja takođe ne usporava napredovanje u svom atomskom programu dok traju pregovori koji su ključni za smanjene napetosti u širem Bliskom istoku.

Cilj pregovora, obnovljenih posle pet meseci pauze, je da se ponovo uvedu ograničenja na iranski nuklearni program.

Pročitajte i ovo: Evropske diplomate razočarane stavom Irana u vezi nuklearnog sporazuma

Izrael se dugo protivio sporazumu s Iranom iz 2015, tvrdeći da ne može dovoljno da zaustavi iranski nuklearni program i da se ne bavi vojnim mešanjem Teherana u izraelskim susednim zemljama.

Izrael ne pregovora u Beču, ali komunicira sa evropskim i američkim saveznicima o pregovorima koji će biti nastavljeni naredne nedelje.

Šef izraelske obaveštajne službe Mosad David Barnea otputovao je 4. decembra u Vašington u nenajavljenu posetu, a ministar odbrane Beni Ganc (Benny Gantz) putuje 8. decembra da se sastane sa kolegom Lojdom Ostinom (Lloyd Austin) i državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom (Antony Blinken).

Pročitajte i ovo: Sve brojke iranskog nuklearnog sporazuma

SAD su se povukle iz pomenutog sporazuma 2018. godine dok je američki predsednik bio Donald Tramp (Trump).

Ministar odbrane Jair Lapid (Yair) bio je u Londonu i u Parizu prošle nedelje da diskutuje o pregovorima.