Netanyahu: Ništa nas neće zaustaviti do pobjede, ni međunarodni pritisak

Benjamin Netanyahu, Jerusalem, 10. decembra 2023.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu izrekao je u srijedu tvrdnju da njegovu zemlju "ništa neće zaustaviti" na putu "pobjede" u ratu protiv militantnog palestinskog pokreta Hamas.

Prilikom posjete jednoj vojnoj bazi na jugu Izraela, Netanyahu je rekao da jevrejsku državu neće zaustaviti ni pogibije vojnika ni "međunarodni pritisak" u korist prekida vatre.

"Nastavit ćemo do kraja. Nema sumnje u to. Ovo takođe govorim svjestan velikih patnji" izazvanih vojnim gubicima, ali "imajući u vidu i međunarodni pritisak", rekao je Netanyahu i dodao: "Ništa nas neće zaustaviti. Ići ćemo do kraja, do pobjede, ništa manje".

Velika većina zemalja svijeta u utorak je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija izglasala rezoluciju kojom se traži trenutni prekid vatre u ratu Izraela i Hamasa.

Samo nekoliko sati prije glasanja u UN-u, američki predsjednik Joe Biden upozorio je da Izrael gubi međunarodnu podršku zbog svog "neselektivnog bombardovanja" Gaze, male ali veoma gusto naseljene oblasti pod političkim vodstvom Hamasa.

čitajte

Izrael se suočava sa diplomatskom izolacijom i kritikama iz Bele kućeBiden: Izrael gubi podršku, Netanyahu mora promijeniti vladu