U izraelskim napadima u centralnoj Siriji poginulo 14 osoba, javljaju sirijski državni mediji

Na ovoj fotografiji koju je objavila sirijska zvanična novinska agencija SANA, vidi se kako projektili lete u nebo u blizini međunarodnog aerodroma, u Damasku, u Siriji, u ponedjeljak, 21. januara 2019.

Najmanje 14 ljudi je ubijeno u izraelskim zračnim napadima na brojne vojne lokacije u centralnoj Siriji, javlja državna novinska agencija te zemlje.

Sana je citirala direktora bolnice koji je rekao da su još 43 osobe ranjene u napadima u blizini Masyafa, u provinciji Hama, u nedjelju navečer.

Grupa za praćenje sa sjedištem u Velikoj Britaniji ranije je izvijestila da su najmanje četiri vojnika i tri civila ubijena u napadima koji su uništili vojne i naučne objekte u kojima su bile prisutne oružane grupe koje podržava Iran.

Izraelska vojska je saopštila da ne komentariše izveštaje stranih medija.

Međutim, prethodno je priznala izvođenje stotina napada posljednjih godina na ciljeve u Siriji za koje kaže da su povezani s Iranom i savezničkim oružanim skupinama.

Izraelski su udari navodno pojačani od početka rata u Gazi u oktobru prošle godine, kao odgovor na prekogranične napade Hezbollaha i drugih skupina u Libanonu i Siriji na sjever Izraela.

Sana je citirala izvor iz sirijske vojske koji je rekao da su izraelski zrakoplovi koji su letjeli iznad sjeverozapadnog Libanona lansirali projektile na "niz vojnih lokacija u središnjoj regiji" oko 23:20 po lokalnom vremenu (20:20 GMT) u nedjelju.

"Naša protuzračna obrana oborila je neke projektile", dodao je vojni izvor.

Novinska agencija izvijestila je da su udari također oštetili lokalnu autocestu i da je požar izbio u području Hair Abbas.

Pročitajte i ovo: Kopneni koridor i odvraćanje od Izraela: Sirija u iranskoj bliskoistočnoj strategiji