Tri medijska radnika ubijena tokom izraelskog napada u Libanu

Zgrada u južnom Libanu pogođena izraelskim napadima 24. oktobra 2024. Ilustrativna fotografija.

U izraelskom zračnom napadu na kompleks u kojem se nalaze novinari na jugoistoku Libana ubijena su tri medijska radnika, javili su libanski državni mediji.

Lokalna novinska stanica Al Jadeed objavila je snimak sa lica mjesta, koji prikazuje urušene zgrade i automobile na kojima je ispisano PRESS, prekrivene ruševinama.

Izraelska vojska nije izdala upozorenje prije ovog napada.

Televizija Al-Mayadeen sa sjedištem u Bejrutu saopštila je da su dvojica njenih zaposlenika – kamerman Ghassan Najar i tehničar Mohammed Rida – među ubijenim 25. oktobra ujutro. Hezbolahova Al-Manar TV - militantna grupa i politička partija koja kontroliše veći dio južnog Libana - rekla je da je kamerman Wissam Qassim također ubijen u zračnom napadu u regiji Hasbaja.

Pročitajte i ovo: Izrael izveo vazdušne napade na drevni libanski grad Tir

Nekoliko je novinara ubijeno u Gazi otkako su Hezbollah i Izrael počeli razmjenjivati vatru u oktobru prošle godine, nakon početka rata između Izraela i Hamasa - palestinske skupine koju su Sjedinjene Države i Evropska unija proglasile terorističkom organizacijom.

U novembru prošle godine dvoje novinara Al-Mayadeen TV-a ubijeno je tokom napada dronom. Mjesec dana kasnije, u izraelskom granatiranju južnog Libana ubijen je Reutersov snimatelj Issam Abdallah a ranjeni drugi novinari agencija Agence France-Presse i televizije Al-Jazeera.

Rat u Gazi počeo je nakon što je Hamas ubio gotovo 1.200 ljudi i oteo gotovo 250 drugih tokom napada 7. oktobra prošle godine. Od tada, kao rezultat izraelske ofanzive, u Gazi je ubijeno više od 42.000 Palestinaca.

U međuvremenu, početkom oktobra ove godine, napetosti između Hezbollaha i Izraela su eskalirale i Izrael je najavio pokretanje kopnene operacije u južnom Libanu protiv Hezbollaha.

Kao posljedica borbi između Izraela i Hezbollaha, u Libanu je ubijeno više od 2.500 ljudi.

Hezbollah je od strane SAD-a proglašen terorističkom organizacijom. U međuvremenu, Evropska unija stavila je na crnu listu vojno krilo, ali ne i političku stranku skupine koja ima mjesta u libanskom parlamentu.

Mirovne snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) saopštile su u petak da su se njihovi pripadnici u utorak povukli s osmatračnice blizu mjesta Dhayra na jugu Libana nakon što su izraelske snage pucale na njih.

Misija UN stacionirana je na jugu Libana kako bi nadgledala neprijateljstva duž demarkacije Plave linije s Izraelom – oblasti u kojoj su se ovog mjeseca sukobili izraelski vojnici i pripadnici organizacije Hezbolah koju podržava Iran.

UNIFIL je saopštio da su izraelski vojnici koji su sprovodili operacije pregledanja kuća u blizini pucali na stub kada su shvatili da su primijećeni, što je navelo dežurne stražare da se povuku.

Pročitajte i ovo: Američki ministar obrane traži da Izrael zaštiti UN snage u Libanu

Dodaje da je izraelska vojska više puta zahtijevala od UNIFIL-a da napusti položaje duž Plave linije i da je namjerno oštetila kamere, osvjetljenje i komunikacionu opremu na nekim od tih položaja.

Misija je u odvojenom saopštenju navela da je medicinski objekat na položaju UNIFIL-a u Bejt Lejfu pogođen u srijedu granatom ili raketom nepoznatog porekla.

Kasnije su dvije granate ili rakete također nepoznatog porekla pale u blizini položaja UNIFIL-a u Kafer Čubi, nanjevši štetu stambenim prostorijama i skloništima. Mirovnjaci na oba položaja su u to vrijeme bili u skloništima.

Ni u jednom od ovih incidenata nije povrijeđen nijedan pripadnik mirovnih snaga, dodao je UNIFIL.

Pet mirovnjaka je povrijeđeno od početka izraelske kopnene operacije u Libanu u 1. oktobra. Položaji UNIFIL-a su pogođeni najmanje 20 puta, uključujući direktnu vatru i incident 13. oktobra kada su dva izraelska tenka probila kapije baze UNIFIL-a, navode UN.

Izvori: AP, Reuters