Izrael nastavlja napad na opkoljeni Khan Yunis

Dim koji se nadvija nad Khan Yunisom u južnom Pojasu Gaze tokom izraelskog bombardiranja 19. januara 2024. godine

Izrael je nastavio sa svojim teškim napadom na "opkoljeni" grad u Gazi Khan Yunis nakon izliva tuge zbog najsmrtonosnijeg dana za izraelske snage od početka njihove kopnene operacije na toj teritoriji, javlja AFP.

Dok su borbe bjesnile, UN-ova humanitarna agencija OCHA izvijestila je da su izraelske snage u utorak izdale nove naredbe za evakuaciju dijela Khan Yunisa u kojem se procjenjuje da ima pola miliona stanovnika i raseljenih ljudi.

Naredbe su uslijedile nakon što je Svjetski program za hranu upozorio da se stanovnici Gaze suočavaju s "katastrofalnom nesigurnošću hrane" a šef UN-a prebacio odgovornost na Izrael zbog njegovog odbacivanja rješenja o dvije države - koje izraelski saveznik Sjedinjene Države vide kao jedini put do trajnog mira.

Dvadeset četiri izraelska vojnika ubijena su u ponedjeljak, od kojih je 21 rezervista ubijen "kada je odred terorista iznenadio snage" vatrom iz raketnih granata, izjavio je u utorak vojni glasnogovornik Daniel Hagari.

"Cijena rata je teška i bolna", dodao je.

Najmanje 195 Palestinaca je također ubijeno u Gazi u prethodna 24 sata, prema teritorijskom ministarstvu zdravlja kojim upravlja Hamas.

Pročitajte i ovo: Izraelska vojska kaže da su u Gazi ubijena 24 vojnika

Izrael je započeo rat s deklarisanim ciljem uništenja Hamasa nakon njihovog napada 7. oktobra kada su ubili oko 1.300 ljudi, uglavnom civila, i uzeli oko 250 drugih kao taoce.

Najmanje 25.295 ljudi, uglavnom žena i djece, ubijeno je u izraelskoj vojnoj kampanji u Gazi od tada, prema Hamasovom ministarstvu zdravstva.