Eksplozije u Bejrutu, Izrael 'izvršio napad na štab Hezbolaha'

Libanski vojnici pored ruševina sravnjenih zgrada nakon izraelskih zračnih napada u naselju Haret Hreik u južnom predgrađu Bejruta, 27. septembra 2024.

Izrael je u petak izveo veliki napad na glavni štab Hezbolaha u predgrađu Bejruta, pri čemu je izraelska televizija izvijestila da je vođa Hasan Nasralah bio namjera napada.

Napad se dogodilo ubrzo nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u Ujedinjenim nacijama upozorio da akcije protiv Hezbolaha - militantne grupe i političke stranke koja kontroliše veći dio južnog Libana - neće prestati.

Portparol izraelske vojske, kontraadmiral Daniel Hagari rekao je u petak da su snage Izraela gađale glavni štab Hezbolaha, koji se nalazi ispod stambenih zgrada, usred izvještaja o velikim eksplozijama i požarima na tom mjestu.

"Prije nekoliko trenutaka, Izraelske odbrambene snage izvele su precizan napad na glavni štab terorističke organizacije Hezbolah, preduzimajući neophodne radnje da zaštite naš narod kako bi izraelske porodice mogle sigurno živjeti u svojim domovima", rekao je Hagari.

Televizija Al-Manar koju vodi Hezbolah, izvijestila je da su najmanje četiri zgrade uništene u napadima, da ima brojnih žrtava i da su vozila hitne pomoći upućena na teren.

Ministarstvo zdravlja Libana je navelo da su dvije osobe poginule, a više od 70 ih je povrijeđeno.

Još nema informacija šta je sa vođom Hezbolaha i gdje se on nalazi.

čitajte Šta je Hezbolah, iransko potpomognuta grupa koja se bori protiv Izraela

Hezbolah, predvođen Hasanom Nasralahom, razvio je bliske veze sa drugim iranskim opunomoćenicima i naoružanim grupama koje podržava Teheran, pomažući u obuci i naoružavanju njihovih boraca.

Grupa je proglašena terorističkom organizacijom od Sjedinjenih Država, dok je Evropska unija stavila na crnu listu njeno naoružano krilo, ali ne i političku stranku.

Hasan Nasralah, Liban, 19. septembra 2024.

Ujedinjene nacije su u petak saopštile da su uznemirene izraelskim udarima na "gusto naseljenu" oblast u južnom predgrađu Bejruta.

"UN sa velikom uzbunom posmatraju napade na Bejrut", rekao je portparol UN-a, Stephane Dujarric.

Šef američke diplomatije Antony Blinken kazao je da će Sjedinjene Države preduzeti sve potrebne mjere budu li napadnuti američki interesi na Bliskom istoku.

Blinken je rekao da će odluke koje strane na Bliskom istoku donesu u idućim danima odrediti kojim će putem region krenuti i da će imati velike posljedice u godinama koje dolaze.

Na pres-konferenciji na margini Generalne skupštine UN-a, Blinken je rekao da je Washington jasno dao do znanja kako vjeruje da je put naprijed putem diplomatije, a ne sukoba.

Privremeni premijer Libana Nadžib Mikati rekao je da izraelski napadi na južno predgrađe Bejruta u petak pokazuju da Izrael "nije briga" za pokušaje da se postigne prekid vatre.

Skoro 700 ljudi je ubijeno u Libanu ove sedmice u izraelskim napadima, prema podacima libanskog ministarstva zdravlja.

Sjedinjene Države, Francuska i drugi saveznici objavili su 25. septembra poziv na primirje od 21. dan, nakon što su se američki predsjednik Joe Biden i njegov francuski kolega Emmanuel Macron sastali na marginama Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

Napadi na obje strane libansko-izraelske granice intenzivirani su od napada palestinske grupe Hamas na Izrael 7. oktobra 2023. godine.

Sjedinjene Države i Evropska unija proglasili su Hamas terorističkom organizacijom.

Grupa Hezbolah je navela da će napadi na Izrael trajati sve dok ne dođe do prekida vatre u Pojasu Gaze.