Izrael sprema nove napade na jug Libana, pozvali 14 sela da se evakuišu

Plamen i dim se dižu od izraelskog zračnog napada na Dahiyeh, u južnom predgrađu Bejruta, u Libanu, u nedjelju rano, 27. oktobra 2024.

Izraelska vojska naredila je stanovnicima 14 sela u južnom Libanu da se "odmah" evakuiraju zbog "vlastite sigurnosti".

Izraelske odbrambene snage (IDF) su nekoliko puta izdavale naredbe za evakuaciju tokom zračne i kopnene ofanzive s ciljem uništavanja infrastrukture Hezbollaha, militantne grupe i političke partije koja kontroliše veći dio južnog Libana.

U posljednjem upozorenju, portparol IDF-a Avichay Adraee, koji daje izraelske objave na arapskom jeziku, naveo je da bi stanovnici 14 sela trebali pobjeći sjeverno od rijeke Awali.

"Svako ko je u blizini objekata ili oružja Hezbollaha dovodi svoj]život u opasnost", napisao je u objavi na mreži X.

"Zabranjeno je ići na jug. Svako kretanje prema jugu može biti opasno po vaš život. Obavijestićemo vas na vrijeme da se vratite svojim kućama čim se za to stvore uslovi", napisao je.

Hezbollah izdao slično upozorenje 26. oktobra uveče, poručivši stanovnicima da napuste svoje domove u 25 gradova širom sjevernog Izraela, za koje je rekao da su postali "legitimne vojne mete".

Hezbollah, koji je osnovan prije 4o godina uz pomoć Irana, SAD su proglasile terorističku organizaciju. Evropska unija je na crnu listu stavila samo naoružano krilo organizacije, ali ne i političku stranku koja ima poslanike u libanskom parlamentu.

U međuvremenu, nakon što je Izraelska vojska izvela u subotu rano ujutro 26. oktobra tri talasa "preciznih udara na vojne ciljeve u Iranu", Teheran je zatražio od Švicarske, koja predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a, da sazove vanrednu sjednicu na kojoj bi se osudio Izrael.

Amir Saeid Iravani, iranski izaslanik pri UN-u, naveo je u pismu Vijeću sigurnosti da su izraelske "protivpravne i agresivne akcije" kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Irana i "flagrantno kršenje međunarodnog prava i Povelje UN-a".

Iranske vlasti navele su da je iranska odbrana presrela većinu projektila ali da su u napadima poginula četvorica iranskih oficira.

Pročitajte i ovo: Iranski zvaničnici će odrediti kako da odgovore Izraelu, kaže vrhovni vođa

Napadi na obje strane libansko-izraelske granice intenzivirani su od napada palestinske grupe Hamas na Izrael 7. oktobra 2023. godine. Izrael od tada u Gazi vodi vojne operacije protiv ove grupe, koju su SAD i EU proglasili terorističkom organizacijom.

Hezbollah, kao saveznik Hamasa, poručio je da će napadi na Izrael trajati sve dok ne dođe do prekida vatre u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je već ranije upozorio UN da postupci protiv Hezbollaha neće prestati.