Desetoro stradalih u izraelskom napadu na južni Liban, Hezbolah najavljuje odmazdu

Dim se diže nakon izraelskog bombardovanja u selu Šihin u južnom Libanu u blizini granice sa Izraelom 13. februara 2024. godine. Ilustrativna fotografija

Broj civilnih žrtava u dva izraelska vazdušna udara u Libanu porastao je na deset, javili su u četvrtak, 15. februara libanski državni mediji, čime je prethodni dan postao najsmrtonosniji u više od četiri meseca prekogranične razmene vatre.

Sedam članova porodice ubijeno je u izraelskom napadu u južnom Libanu, objavili su 15. februara mediji dodajući da je jedan dečak živ izvučen iz ruševina.

U napadu 14. februara uveče u južnom gradu Nabatijeh poginuo je najveći broj civila u jednom napadu u Libanu od početka prekograničnih neprijateljstava u oktobru. To je izazvalo strah od šireg sukoba između Izraela i militantne grupe Hezbolah, prenosi AFP.

Hezbolah je saopštio da će uzvratiti za napade u sredu, koji su izvedeni samo nekoliko sati nakon što su projektili iz Libana ubili jednog izraelskog vojnika.

Zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Države, proglasile su Hezbolah terorističkom organizacijom.

U četvrtak je prijavljeno više izraelskih udara na jugu Libana, a privremeni premijer Libana Nadžib Mikati osudio je eskalaciju.

"U trenutku kada insistiramo na smirenosti i pozivamo sve strane da ne eskaliraju, vidimo da izraelski neprijatelj proširuje svoju agresiju", navodi se u saopštenju iz njegove kancelarije.

Pročitajte i ovo: Izraelska vojska izvela seriju napada na Liban

U izraelskim napadima širom južnog Libana 14. februara je ubijeno ukupno 10 ljudi, od kojih osam civila, objavili su zvanični mediji i Hezbolah.

Državna Nacionalna novinska agencija saopštila je u četvrtak da je "pet tela izvučeno" iz olupine stana u Nabatijeh.

Agencija je saopštila da je izraelski napad, koji je izveo "dron sa vođenom raketom", naneo ozbiljnu štetu trospratnoj stambenoj zgradi, koja bi se mogla srušiti i naneti štetu na obližnjim zgradama, vozilima i infrastrukturi.

Dopisnik AFP-a sa lica mesta rekao je da su vlasti ogradile područje.

Dva borca Hezbolaha takođe su ubijena u izraelskim napadima na drugim mestima u južnom Libanu 14. februara, saopštila je ta grupa.

Portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik upozorio je da je "nedavna eskalacija zaista opasna i da treba da se zaustavi".

Prema podacima AFP-a, u prekograničnom nasilju poginule su najmanje 254 osobe na libanskoj strani, od kojih su većina borci Hezbolaha, ali i 38 civila.

Na izraelskoj strani ubijeno je 10 vojnika i šest civila, navodi izraelska vojska.

Pročitajte i ovo: Netanjahu najavio snažnu vojnu operaciju u Rafi

Libanski Hezbolah poručio je ranije da deluje "solidarno" s palestinskim narodom.

Ekstremisti Hamasa upali su na jug Izraela u oktobru i ubili oko 1.200 ljudi, a oko 240 su ih oteli i odveli u Gazu.

Izraelski odgovor na napad izazvao je teško razaranje u Gazi.

Hamas su Sjedinjene Države i Evropska unija označile kao terorističku organizaciju.

Izvor: AFP, AP