Raketa iz Jemena pala na centralni Izrael, nema štete

Slika koja je objavila Centralna komanda SAD-a (CENTCOM) 15. februara 2024. prikazuje pošiljku za koju je američka vojska rekla da je iransko oružje namijenjeno jemenskim Huti pobunjenicima, koje je mornarica zaplijenila s broda u Arapskom moru 28. januara 2024.

Raketa dugog dometa ispaljena u Jemenu pala je 15. septembra na područje centralnog Izraela, saopštila je izraelska vojska.

Zbog napada koji se dogodio rano ujutro oglasile su sirene, ali nema izveštaja o žrtvama ili šteti.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je da će Huti koji kontrolišu severni Jemen platiti "visoku cenu" nakon što su prvi put raketom stigli do centralnog Izraela.

"Kome treba podsetnik na to, pozvan je da poseti luku Hodeida", rekao je Netanjahu misleći na izraelski vazdušni napad na Jemen u julu zbog drona Hutija koji je pogodio Tel Aviv.

Izraelski mediji objavili su snimak putnika koji beže u sklonište na aerodromu Ben Gurion.

Objavljene su i slike nečega što izgleda kao fragment projektila ili presretača, koji je pao na pokretne stepenice na železničkoj stanici u gradu Modiin u centralnom Izraelu, javlja AP.

Jemenski pobunjenici Huti koje podržava Iran više puta su ispaljivali bespilotne letelice i projektile prema Izraelu od početka gotovo jednogodišnjeg rata između Izraela i Hamasa, palestinske organizacije koju SAD i Evropska unija smatraju terorističkom, u Gazi.

Međutim, skoro svi projektili Hutija su do sada bili presretnuti iznad Crvenog mora.

Pročitajte i ovo:

Huti gađali brodove u Crvenom moru, posada tankera sa naftom sprečava ekološku katastrofuPosada spašena s tankera kojeg su napali Huti u Crvenom moruGrčki tanker napadnut u Crvenom moru

Izrael bi trebalo da očekuje više napada u budućnosti "kako se približavamo prvoj godišnjici operacije 7. oktobra, uključujući odgovor na agresiju na grad Hodeidu", rekao je portparol Huta Sarea.

Zamenik šefa medijske kancelarije Hutija Nasrudin Amer napisao je na mreži X da je projektil stigao do Izraela nakon što "20 projektila nije uspelo da ga presretne", opisujući to kao "početak".