Kamion udario u autobusnu stanicu u Izraelu, vlasti kažu da je teroristički napad

Policija i hitna pomoć pored kamiona koji se zaletio u autobusnu stamicu u mjestu Ramat Hasharon, sjeverno od Tel Aviva, 27. oktobar 2024.

Najmanje 35 osoba je povrijeđeno, od kojih šest teško, nakon što je 27. oktobra ujutro kamion udario autobusku stanicu sjeverno od Tel Aviva, prema hitnim službama.

Izraelska policija kaže da se sudar kamiona na autobusku stanicu u centralnom Izraelu tretira kao "teroristički incident".

"Identitet teroriste je još uvijek nepoznat, očigledno se radi o Izraelcu-Arapu. U ovom trenutku mi, zajedno sa Shin Bet [izraelskom sigurnosnom agencijom], pokušavamo otkriti identitet i dobiti apsolutnu sigurnost", naveo je Asi Aharoni, portparol izraelske policije.

Incident se dogodio u blizini vojne baze Glilot i sjedišta izraelske špijunske agencije Mossad.

Portparol izraelskih policijskih snaga rekao je da je preliminarna istraga pokazala da se kamion zaletio u autobusnu stanicu gdje su čekali putnici te se sudario s autobusom koji se nalazio u blizini.

Vozač je upucan i "neutraliziran", objavila je policija. Okolnosti nesreće i dalje se istražuju, ali se, prema informacijama iz policije, radi o namjernom napadu.

Izraelska hitna služba Magen David Adom objavila je da je desecima ljudi pružena pomoć na mjestu incidenta, od koji je najmanje četvero s ozbiljnim povredama.

Stanica se nalazi na izlazu iz vojne baze u Ramat Asharonu, u centralnom Izraelu.

Prema snimcima izraelske televizije, brojna kola hitne pomoći bila su na mjestu događaja, kao i policija i najmanje jedan helikopter koji je nagledao iz vazduha.