Izrael kaže da je eliminirao člana Hezbolaha na Golanskoj visoravni, sirijski mediji javljaju o izraelskim zračnim napadima

Oštećena zgrada nakon, kako su sirijski državni mediji izvijestili, izraelskog napada u predgrađu Mezzah, zapadno od Damaska, Sirija, 9. oktobra 2024.

Izraelska vojska je rekla da je eliminirala pripadnika Hezbolaha u Siriji koji je prenosio obavještajne podatke protiv Izraela na Golanskoj visoravni koju je Izrael okupirao, dok su sirijski mediji u četvrtak izvijestili da su izraelski zračni napadi pogodili mete u Siriji, piše Reuters.

Izrael, koji je godinama izvodio napade na ciljeve povezane s Iranom u Siriji, pojačao je svoje napade od 7. oktobra 2023. nakon napada palestinske grupe Hamas koju podržava Iran na izraelsku teritoriju, što je pokrenulo izraelski rat u Gazi.

Izrael je eskalirao svoju odmazdu za napad Hamasa, slanjem trupa u Liban i zračnim napadima na Iran, Jemen i Siriju u lovu na militante koje podržava Iran, povećavajući strah od šireg sukoba na Bliskom istoku koji bi mogao uvući Iran i Sjedinjene Države.

Kopneni sukobi između izraelskih snaga i Hezbolaha, koji također ima podršku Irana, proširili su se duž planinske granice južnog Libana u srijedu dok je Bliski istok bio u stanju pripravnosti čekajući odgovor Izraela na iranski raketni napad od prošle sedmice.

Američki predsjednik Joe Biden i izraelski premijer Benjamin Netanyahu razgovarali su u srijedu o potencijalnoj izraelskoj odmazdi protiv Irana, u razgovoru koji su obje strane ocijenile pozitivnim.

Njih su dvojica razgovarali o planovima Izraela u 30-minutnom razgovoru, a Biden je pozvao Netanyahua da umanji štetu civilima u Libanu, saopštila je Bijela kuća.

Izrael je obećao da će njegov najveći neprijatelj Iran platiti za svoj raketni napad, koji je prouzročio malu štetu, dok je Teheran rekao da bi svaka odmazda bila dočekana velikim razaranjem, što je izazvalo zabrinutost zbog širih borbi u regiji proizvodnje nafte.

Biden je prošle sedmice dao komentare obeshrabrujući Izrael da napadne iranska naftna polja i rekao da neće podržati Izrael da napadne iranska nuklearna postrojenja.

Pročitajte i ovo: Biden i Netanjahu razgovarali o odgovoru Izraela na iranski raketni napad

Izraelska vojska saopštila je u četvrtak da je eliminisala dva komandanta Hezbolaha u južnom Libanu i da su njeni borbeni avioni napali skladišta municije u oblasti Bejruta i skladišta municije i druge vojne infrastrukture u južnom Libanu u srijedu.

Izraelske odbrambene snage saopštile su u srijedu da su eliminisale Adhama Jahouta, člana Hezbolahove "Golanske terorističke mreže" u području Quneitre u Siriji.

IDF je saopštio da je Jahoutova uloga bila prenijeti informacije iz izvora sirijskog režima Hezbolahu i prenositi obavještajne podatke prikupljene na sirijskom frontu kako bi se olakšale operacije protiv Izraela na Golanskoj visoravni.

Izrael je zauzeo Golansku visoravan u bliskoistočnom ratu 1967. i anektirao to područje, što većina zemalja nije priznala.

Sirijska državna TV saopštila je rano u četvrtak da je Izrael izveo zračne napade na industrijsku lokaciju u sirijskom gradu Homsu i vojnu lokaciju u prirodi u blizini grada Hame, uzrokujući "određenu materijalnu štetu".

Udari su gađali tvornicu za proizvodnju automobila u Homsu i izazvali požar, javila je sirijska TV, pozivajući se na direktora industrijske lokacije Amera Khalila.

Eksplozije su se čule i u sirijskom gradu Daraa i istražuje se, javljaju državni mediji.