Lideri Druza distanciraju se od pretnji Izraela da će odgovoriti na raketni napad

Sahrana dece poginule u raketnom udaru na fudbalski teren u druzskom gradu na Golanskoj visoravni pod okupacijom Izraela, 28. jul 2024.

Lideri Druza na anektiranoj Golanskoj visoravni distancirali su se od izraelskih pretnji da će uzvratiti libanskoj grupi Hezbolah zbog smrtonosnog raketnog udara na druzski grad na toj teritoriji.

Većina od oko 11.000 stanovnika Madždala Šamsa, uglavnom Druza, i dalje se identifikuju kao Sirijci više od pola veka pošto je Izrael zauzeo Golansku visoravan od Sirije i kasnije ga anektirao u potezu koji nije priznala međunarodna zajednica.

Tokom posete tom mestu u ponedeljak, premijer Benjamin Netanjahu obećao je da će Izrael "oštro odgovoriti" na napad, u kojem je poginulo 12 dece starosti između 10 i 16 godina dok su igrali fudbal u gradu u subotu.

U saopštenju izdatom posle njegove posete, svetovni i verski lideri Druza rekli su da ta zajednica odbacuje "pokušaj da se ime Madždal Šams iskoristi kao politička platforma na račun krvi naše dece".

Pročitajte i ovo:

Izrael ističe da želi da uzvrati na napade Hezbolaha, ali ne i sveopšti rat u LibanuSAD optužuju Hezbolah za napad na Golanskoj visoravniDvanaest ljudi poginulo u napadu na Golansku visoravan, Izrael odgovorio udarom na Hezbolah

Napominjući da vera Druza "zabranjuje ubijanje i osvetu u bilo kom obliku", vođe zajednice su rekle da "odbacuju prolivanje čak i jedne kapi krvi pod izgovorom osvete naše dece".

Izraelska vojska je saopštila da je raketu koja je pogodila Madždal Šams ispalila militantna grupa Hezbolah koju podržava Iran.

Hezbolah, koji je razmenjuje prekograničnu vatru s izraelskim snagama od početka rata u Pojasu Gaze prošlog oktobra, negirao je odgovornost za napad, iako je tvrdio da je istog dana izvršio više napada na izraelske vojne položaje.

U tim sukobima je u Libanu poginulo najmanje 527 ljudi, prema podacima AFP-a. Većina njih su borci, ali su poginula i najmanje 104 civila. Prema izraelskim podacima, u Izraelu su, uključujući i anektiranu Golansku visoravan, poginula 22 vojnika i 24 civila.

Izvor: AFP