Izraelske snage oko grada Gaze, sukobi s Hamasom u tunelima

Vatra i dim posle izraelskih vazdušnih napada na sevetu Pojasa Gaze, 30. oktobar 2023.

Izrael je u utorak saopštio da su se njegove snage tokom noći borile protiv Hamasa unutar Pojasa Gaze i da su pogodile 300 meta nakon što je premijer Benjamin Netanjahu isključio prekid vatre navodeći da bi to bila "predaja" palestinskoj militantnoj grupi.

Izraelske odbrambene snage (IDF) navele su da su u četvrtoj noći kopnenih operacija na severu palestinske teritorije napale naoružane pripadnike Hamasa unutar ogromne mreže tunela militanata ispod Gaze.

Tuneli su ključna meta Izraela dok proširuje kopnene operacije unutar Gaze kako bi uništio pokret Hamas posle upada njegovih militanata na jug Izraela 7. oktobra kada je,, prema izraelskim vlastima, ubijeno više od 1.400 ljudi.

"Tokom proteklog dana, kombinovane borbene snage ID-a pogodile su oko 300 meta, uključujući protivtenkovske rakete i položaje za lansiranje raketa ispod šahtova, kao i vojni kompleks unutar podzemnih tunela koji pripadaju terorističkoj organizaciji Hamas", navele su IDF u saopštenju.

Militanti su odgovorili protivtenkovskim projektilima i vatrom iz mitraljeza, dodaje izraelska vojska.

"Vojnici su ubijali teroriste i usmeravali vazdušne snage za napade u realnom vremenu na mete i terorističku infrastrukturu", saopštile su IDF.

Portparol izraelske vojske Džonatan Konrikus rekao je da su kopnene operacije usredsređene na sever Gaze, uključujući i grad Gazu, za koji je rekao da je "centar gravitacije Hamasa".

"Ali mi takođe nastavljamo sa udarima u drugim delovima Gaze. Mi lovimo njihove komandante, napadamo njihovu infrastrukturu i kad god postoji važna meta koja je povezana sa Hamasom, mi je pogodimo", rekao je on.

Veće kopnene operacije pokrenute su i severno i istočno od grada Gaze, u kojem je pre rata živelo više od 650.000 ljudi.

Očevici su za Rojters (Reuters) rekli da su izraelske snage gađale glavni put u Gazi u pravcu sever-jug u ponedeljak i napale grad Gaza iz dva pravca. Izrael je saopštio da su njegove trupe oslobodile jednu pripadnicu IDF-a iz zarobljeništva Hamasa.

Pročitajte i ovo: Sve više demokrata upozorava Bidena na akcije Izraela u Gazi

Hamas je dosad oslobodio četiri civila od 239 talaca za koje Izrael kaže da su zarobljeni 7. oktobra. Veruje se da se mnogi taoci drže u mreži tunela Hamasa.

Brigade Al-Kasam, Hamasovo naoružano krilo, saopštile su da su se militanti sukobili rano u utorak s izraelskim snagama koje su "napale južnu osovinu Gaze".

Netanjahu je u ponedeljak uveče rekao da Izrael neće pristati na prekid borbi s Hamasom u Gazi i da će nastaviti sa svojim planovima da uništi tu grupu.

"Pozivi na prekid vatre su pozivi Izraelu da se preda Hamasu, da se preda terorizmu, da se preda varvarstvu. To se neće dogoditi", rekao je Netanjahu u televizijskoj izjavi.

On je obećao da će se Izrael "boriti dok se ne pobedi u ovoj bitki".

Vojni stručnjaci ocenjuju da se izraelske snage polako napreduju u kopnenoj ofanzivi, delimično kako bi zadržale otvorenu mogućnost da će Hamas pregovarati o oslobađanju talaca.

Relativni oprez kojim izraelske trupe napreduju na palestinskoj teritoriji u prvim danima neprekidnih kopnenih operacija, u suprotnosti je s protekle tri nedelje nemilosrdnih vazdušnih udara, kao i sa pređašnjim izraelskim kopnenim ofanzivama.

'Ovo ne može biti kolateralna šteta'

Zdravstvene vlasti u Gazi pod kontrolom Hamasa kažu da je 8.306 ljudi, uključujući 3.457 maloletnika, ubijeno u izraelskim napadima od 7. oktobra. Zvaničnici UN kažu da je više od 1,4 miliona civilnog stanovništva Gaze od oko 2,3 miliona ostalo bez kuća.

Hiljade zgrada su uništene, dok među stanovništvom Pojasa Gaze vlada oskudica vode, hrane, goriva i drugih potrepština.

Oko 120 vlada u UN je glasalo za neobavezujuću rezoluciju kojom se poziva na trajno primirje.

Pročitajte i ovo: Mogu li Ujedinjeni narodi zaustaviti rat? 

U ponedeljak je agencija UN za palestinske izbeglice UNRWA saopštila da ograničeni broj kamiona pomoći koji ulaze u Gazu nije dovoljan da zadovolji "nezabeležene humanitarne potrebe ".

"Skoro 70 odsto za one koji je izvešteno da su ubijeni su deca i žene", rekao je Filip Lazarini, koji je na čelu UNRWA. "Ovo ne može biti kolateralna šteta".

I najčvršći saveznici Izraela izrazili su zabrinutost zbog strašne humanitarne situacije u Pojasu Gaze.

Bela kuća je odbacila trajni prekid vatre uz upozorenje da će to samo dati vremena Hamasu da se obnovi i pregrupiše. Ipak, Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da treba razmotriti "pauze" da bi se omogućila isporuka pomoći u Pojas Gaze.

Izvori: AFP, Reuters